Prilagodba pristupačnosti

A

A

Predstavljen novi projekt NSK „Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja“

17. studenoga 2022.

Podijeli

Projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja pokrenut je radi podizanja svijesti o važnosti čitanja i pristupačnosti digitalnih sadržaja osobama s teškoćama čitanja te omogućivanja lakšega čitanja digitalnih sadržaja iz zbirki NSK u pristupačnome okružju.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 10. studenoga 2022. godine predstavljen je projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja.

Sudionike predstavljanja prigodnim su riječima pozdravile Jelena Glavić-Perčin, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, pomoćnica glavne ravnateljice za djelatnost nacionalne knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Projekt i njegove rezultate predstavili su voditeljica projekta Renata Petrušić, viša knjižničarka u Centru za razvoj Hrvatske digitalne knjižnice, Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica za narodne knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Maja Hmelina, logopedinja, te Vanja Andrić iz tvrtke Omoguru, suradnika u projektu.

Projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja pokrenut je radi podizanja svijesti o važnosti čitanja i pristupačnosti digitalnih sadržaja osobama s teškoćama čitanja te omogućivanja lakšega čitanja digitalnih sadržaja iz zbiraka NSK u pristupačnome okružju.

U prvoj fazi projekta odabrani sadržaji digitalne građe NSK prilagođeni su i učinjeni pristupačnijima za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Sadržaji su dostupni u aplikaciji Lexie suradnika u projektu Omoguru, a bit će dostupni i na portalu Digitalne zbirke NSK u posebnoj zbirci Čitam lakše koja će se redovito nadopunjavati novim sadržajima.

U projekt je uključeno 150 školskih i narodnih knjižnica koje će svojim korisnicima uz pristup cjelovitoj zbirci NSK omogućiti i korištenje naprednih mogućnosti aplikacije za lakše čitanje i učenje Lexie.

Projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja provodi se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a njegovo je predstavljanje dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Izvor: NSK

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh