Prilagodba pristupačnosti

A

A

Magdalena Blažević osvojila glavnu nagradu na natječaju za kratku priču “Ranko Marinković”

21. studenoga 2023.

Podijeli

Dobitnica glavne nagrade 57. izdanja Večernjakovog natječaja za kratku priču “Ranko Marinković” je Magdalena Blažević, autorica priče “Đul pita”, objavio je žiri u ponedjeljak 20. studenoga u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

Magdalena Blažević podsjetila je na dodjeli da je prije tri godine osvojila istu nagradu, dodavši da i samu “Đul pitu“, koju je dugo pisala, smatra jednom od svojih najboljih kratkih priča. “Nastajala je dugo, s 18 godina prvi sam put upoznala djevojku iste dobi koja se tada već razvodila. Nisam to mogla zaboraviti, znala sam da ću jednom morati napisati priču o njoj”, rekla je.

“Riječ je o dinamičnom, zgusnutom, brzom pogledu na odnos muškarca i žene, ona u sebi ima sve elemente razvoja njihova međusobnog odnosa, prikazanog iz perspektive žene koja prihvaća biti druga, potisnuta, u tom narušenom agresivnom odnosu koji se prikriva iza izvanjskog pogleda na lijepo i raskošno. Kratka rečenica, probrane riječi, snažni, neizgovoreni prikazi muškoga zlostavljanja ostavljaju gorak okus medene đul pite. Autorica se pokazuje kao ona koja ima poseban smisao za detalje i suptilnu psihologizaciju likova”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Magdalena Blažević rođena je 1982. u Žepču, a diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima. Objavila je knjigu priča “Svetkovina” 2020. te roman “U kasno ljeto” 2022., za koji je dobila i književnu nagradu tportal 2023.

Drugonagrađena je Mira Petrović za priču “Baba”, a treće mjesto osvojio je Ratko Cvetnić za priču “Zagonetna priroda”.
“Ova nagrada, i kratka priča, je pojava u našoj kulturi koja nadrasta Večernji list. U kulturi koja je slaba s kontinuitetima, ovo je dragocjena nagrada”, poručio je Cvetnić.

Ove je godine uručena i posebna pohvala autorima Ladi Vukić za priču “Noć u Aleksandriji” te Deanu Šorku za “Event”.

Književna teoretičarka i kritičarka, predsjednica žirija Helena Sablić Tomić rekla je da se na nagradu prijavljuje sve više mladih koji “vjeruju u hrvatsku riječ”.
“Još uvijek kroz kratku priču živi hrvatska riječ, a raduje nas i da ju prepoznaju i oni kojima je kratka priča prvi iskorak u prostor hrvatske književnosti”, kazala je.
Glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić izrazio je zadovoljstvo što Večernji list i dalje njeguje kratku priču, te još više što je ove godine na natječaj došlo više od 600 priča. To pokazuje da i dalje volimo čitati i pisati i da kratka priča i dalje ima budućnost, poručio je.

Od 620 prijavljenih priča subotnji magazin Večernjega lista “Obzor” objavio je njih pedeset, po izboru selektora Tomislava Sabljaka. Najbolje je birao žiri u kojemu su bili Helena Sablić Tomić, Seid Serdarević, Maja Car i Milena Zajović. (Hina/Večernji list)

Opširnije: vecernji.hr

Fotografija: Marko Prpic/PIXSELL

 


https://www.vecernji.hr/kratkaprica/

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini