Prilagodba pristupačnosti

A

A

Izvještaj o uspješno predstavljenom programu ‘Rođeni za čitanje’ na Interliberu

17. studenoga 2023.

Podijeli

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga - Interliberu Ministarstvo kulture i medija promoviralo je program 'Rođeni za čitanje' prigodnim umjetničkim aktivnostima koje su se odvijale u posebnom kutku paviljona 7 Zagrebačkog velesajma.

Kutak ‘Rođeni za čitanje’ posjetilo je više od 1000 djece koja su na poklon dobila crtanke, a ovisno o dobi i slikovnice iz programa Rođeni za čitanje „Bebe su super“ i „Moj medo“. Svaki roditelj, djed ili baka dobili su informativni letak Svaka priča započinje prvom stranicom koji sadrži preporuke kako će dijete zavoljeti čitanje i razviti vještinu čitanja.

Na najveselijem štandu Interlibera moglo odmoriti i pročitati djetetu novu slikovnicu hrvatskih nakladnika, više od 350 djece, u pratnji roditelja, baka i djedova vidjelo je lutkarsku i kamišibaj predstavu. Uz predstave , likovnu radionicu na kojoj je sudjelovalo dvadesetak djece u dobi od 1,5 do 4 godine vodila je umjetnica Klasja Habjan. Kutak su svakodnevno u prijepodnevnom terminu posjećivala djeca iz Dječjeg vrtića Siget s pratnjom odgojiteljica, a za vikend je stigla i grupa djece s roditeljima i odgajateljicama iz Dječjeg vrtića Sopot.

Svaki dan u 11 i 18 sati djeca su mogla pogledati dvije besplatne predstave, od kojih je „Bebe su super!“, u produkciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT, nastala prema istoimenoj slikovnici programa Rođeni za čitanje Ivane Guljašević Kuman i Brune Kumana. U fokusu predstave, namijenjene bebama od 5 mjeseci do 1,5 godine, je interakcija s djecom pomoću, njima dobro poznatih elemenata poput kocki, jednostavnih plošnih lutaka i cijele scenografije koja postaje mjesto susreta likova i prikazivanja priče. Zahvaljujući glazbi koja daje ritam izvedbi, izvođačica pjeva i gradi priču, otkrivajući slova i glasove te na jednostavan i efektan način spaja te glasove s likovima koji djeci postaju prepoznatljivi. Izražajan scenski pokret, veseo i ritmiziran poziva djecu na suradnju kroz repetitivne kratke koreografije koje roditelji mogu ponavljati s glumicom i naravno, kasnije kod kuće.
Predstavu je osmislila lutkarica i redateljica Morana Dolenc koja ju i izvodi, scenski pokret potpisuje Petra Prša, a glazbu za predstavu je radila Anita Valo. Druga predstava namijenjena djeci do 5 godina „Moj medo“ kamišibaj malog drvenog kazališta osmislila je i uglazbila Vera Pfaf iz Udruge Kozlići prema motivima istoimene slikovnice Ivane Musić. Riječ je o kamišibaja [kamishibai] koji potječe iz Japana kao umijeća pripovijedanja pomoću slika u okviru male drvene pozornice.

Galerija fotografija>>>

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige