Prilagodba pristupačnosti

A

A

Ciklus tribina „Štivo uživo“

25. listopada 2021.

Podijeli

25. listopada 2021. – Štivo uživo je projekt koji je zamišljen kao ciklus tribina odnosno „book club“ s javnim ličnosti i suvremenim hrvatskim književnicima koji će zajedno u neformalnoj atmosferi komentirati izabrane književne naslove.

 

U znaku Godine čitanja 2021., Izvan fokusa predstavio je novi projekt “Štivo uživo”, ciklus književnih tribina koje su se održale u Teatru &TD i MM Centru. Tako su se 2. 10. u &ITD-u suočili Đurđica Čilić i Maja Posavec, a prokomentirale su naslove Olje Savičević Ivančević „Zaljubljena u čitav svijet“ te „Standardan život“. U drugom neformalnom srazu publika je slušala Borisa Jokić i Olju Savičević Ivančević, a razgovarali su o „Fafarikulu“, naslovu Đurđice Čilić. U pauzi, publika je uživala u glazbenim nastupima Nine Bajsić. Tjedan dana kasnije, 9. 10. Razgovarali su Kristian Novak i Dino Pešut o naslovu Nore Verde – „Moja dota“. Odmah nakon Lu Jakelić je razmijenila dojmove s Norom Verde o knjizi Dine Pešuta „Tatin sin“. Ni na drugoj tribin nije nedostajalo glazbe pa je u pauzi zasvirao Ivan Grobenski.

Urednica i moderatorica programa „Štiva uživo“, pjesnikinja Monika Herceg, izabrala je četiri suvremena hrvatska književnika čija su izdanja predstavljena unutar ciklusa. „Jako je važno da čitamo jedni druge, a pogotovo da čitamo jedni druge javno. Čini mi se da ovakav koncept ipak stavlja knjigu u fokus, ne samog autora i to je ono najbitnije. Razgovor o knjizi koji uključuje i ljude izvan kruga književnosti može pak doprinijeti tome da se knjiga stavi u kontekst s real timeom, ali i da se pronađu novi čitatelji. Mislim da je bitno da radimo danas aktivno na stvaranju čitatelja, a ovakve tribine tome zasigurno pomažu.“ – izjavila je Monika Herceg.
„Štivo uživo“ je projekt produkcije Izvan fokusa koji je od društvene koristi i važnosti, a cilj je upoznati publiku pobliže s hrvatskim suvremenim književnim djelima. Program je koncipiran kao ciklus tribina na kojima su javne ličnosti sa suvremenim hrvatskim književnicima neformalno komentirali knjige. Sam format težio je neformalnom i neakademskom razgovoru o književnosti. Na taj način pokušalo se pozornost posjetitelja preusmjeriti na reflektiranje osobnih iskustava pri čitanju, ali i „duha vremena“, socijalnih i ekonomskih prilika koje utječu na nastanak književnog djela i koja u njemu možemo iščitati.
Cjelokupni program koji se održao je zvučno snimljen te će biti dostupan na mrežnoj platformi „Shoom“ u obliku zvučnih serijala. „Shoom“ je platforma za produkciju i plasman radiodramskog, dokumentarnog i drugog zvučnog sadržaja, a koji Izvan fokusa d.o.o. pokreće početkom 2022. godine. Projekt „Štivo uživo“ sufinancirano je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Atlantic grupe, kao što je platforma „Shoom“ sufinancirana od strane Ministarstva.

Facebook: https://www.facebook.com/%C5%A0tivo-u%C5%BEivo-104449275316954/
Instagram: https://www.instagram.com/stivo.uzivo/?hl=hr

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja