Prilagodba pristupačnosti

A

A

Ciklus tribina „Štivo uživo“

25. listopada 2021.

Podijeli

25. listopada 2021. – Štivo uživo je projekt koji je zamišljen kao ciklus tribina odnosno „book club“ s javnim ličnosti i suvremenim hrvatskim književnicima koji će zajedno u neformalnoj atmosferi komentirati izabrane književne naslove.

 

U znaku Godine čitanja 2021., Izvan fokusa predstavio je novi projekt “Štivo uživo”, ciklus književnih tribina koje su se održale u Teatru &TD i MM Centru. Tako su se 2. 10. u &ITD-u suočili Đurđica Čilić i Maja Posavec, a prokomentirale su naslove Olje Savičević Ivančević „Zaljubljena u čitav svijet“ te „Standardan život“. U drugom neformalnom srazu publika je slušala Borisa Jokić i Olju Savičević Ivančević, a razgovarali su o „Fafarikulu“, naslovu Đurđice Čilić. U pauzi, publika je uživala u glazbenim nastupima Nine Bajsić. Tjedan dana kasnije, 9. 10. Razgovarali su Kristian Novak i Dino Pešut o naslovu Nore Verde – „Moja dota“. Odmah nakon Lu Jakelić je razmijenila dojmove s Norom Verde o knjizi Dine Pešuta „Tatin sin“. Ni na drugoj tribin nije nedostajalo glazbe pa je u pauzi zasvirao Ivan Grobenski.

Urednica i moderatorica programa „Štiva uživo“, pjesnikinja Monika Herceg, izabrala je četiri suvremena hrvatska književnika čija su izdanja predstavljena unutar ciklusa. „Jako je važno da čitamo jedni druge, a pogotovo da čitamo jedni druge javno. Čini mi se da ovakav koncept ipak stavlja knjigu u fokus, ne samog autora i to je ono najbitnije. Razgovor o knjizi koji uključuje i ljude izvan kruga književnosti može pak doprinijeti tome da se knjiga stavi u kontekst s real timeom, ali i da se pronađu novi čitatelji. Mislim da je bitno da radimo danas aktivno na stvaranju čitatelja, a ovakve tribine tome zasigurno pomažu.“ – izjavila je Monika Herceg.
„Štivo uživo“ je projekt produkcije Izvan fokusa koji je od društvene koristi i važnosti, a cilj je upoznati publiku pobliže s hrvatskim suvremenim književnim djelima. Program je koncipiran kao ciklus tribina na kojima su javne ličnosti sa suvremenim hrvatskim književnicima neformalno komentirali knjige. Sam format težio je neformalnom i neakademskom razgovoru o književnosti. Na taj način pokušalo se pozornost posjetitelja preusmjeriti na reflektiranje osobnih iskustava pri čitanju, ali i „duha vremena“, socijalnih i ekonomskih prilika koje utječu na nastanak književnog djela i koja u njemu možemo iščitati.
Cjelokupni program koji se održao je zvučno snimljen te će biti dostupan na mrežnoj platformi „Shoom“ u obliku zvučnih serijala. „Shoom“ je platforma za produkciju i plasman radiodramskog, dokumentarnog i drugog zvučnog sadržaja, a koji Izvan fokusa d.o.o. pokreće početkom 2022. godine. Projekt „Štivo uživo“ sufinancirano je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Atlantic grupe, kao što je platforma „Shoom“ sufinancirana od strane Ministarstva.

Facebook: https://www.facebook.com/%C5%A0tivo-u%C5%BEivo-104449275316954/
Instagram: https://www.instagram.com/stivo.uzivo/?hl=hr

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige