Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Karlovcu otvorena ‘Zelena knjižnica’

13. travnja 2023.

Podijeli

U Javnoj ustanovi Aquatika - slatkovodnom akvariju u Karlovcu svečano je 12. travnja otvoren izdvojeni odjel Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' – 'Zelena knjižnica' čije su usluge namijenjene najmlađoj djeci, učenicima, studentima, znanstvenicima, turistima te lokalnom stanovništvu, s ciljem razvijanja svijesti o bogatoj biološkoj raznolikosti te edukacijama kroz literaturu i aktivnosti.

Time je jedna od najstarijih nacionalnih hrvatskih knjižnica, utemeljena 1838. godine kao „Ilirsko čitanja društvo” dobila novi, suvremeni sadržaj kojim se korisnicima i posjetiteljima Javne ustanove Aquatika približava užitak čitanja. Neke od planiranih aktivnosti kojima se razvija i stvara nova publika su radionice i pričaonice  koje će se održavati svake subote u 10 sati u prostoru „Zelene knjižnice“ , a koje će provoditi knjižničari, djelatnici Aquatike te vanjski predavači, u suradnji s hrvatskim nakladnicima.

Projekt je nastavak niza globalnih knjižničnih inicijativa koje knjižnicu pozicioniraju kao važan čimbenik u edukaciji o zelenim politikama i održivom društvu. Podsjetimo kako se „zelena priča“ karlovačke knjižnice temelji na arhitektonskom rješenju Središnje knjižnice koja je otvorena 1976. godine kao prva namjenski projektirana knjižnica ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji. 2007. godine dograđena joj je potpuno energetski učinkovita zgrada sa zelenim krovom na kojem su se održala brojna eko-događanja, a 2019. zgrada je potpuno energetski obnovljena.

U razdoblju od 2017. do 2023. godine, Ministarstvo kulture i medija dalo je potporu programima iz različitih područja kulturne djelatnosti Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu u iznosu od više od pola milijuna eura.

Opširnije>>>

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini