Prilagodba pristupačnosti

A

A

Uz „Smiješak za sve“ čitanje je prava radost!

24. rujna 2021.

Podijeli

24. rujna 2021. – Kroz projekte Dekica za snove, Smiješkova knjižnica i Tragovima hrvatskih velikana djecu, ali i odrasle podsjeća se na važnost čitanja i spoznaje novih svjetova i iskustava.

 

Udruga „Smiješak za sve“ ove godine u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ 1. listopada organizira 5. Dekicu za snove, jednodnevnu akciju čitanja, druženja i volontiranja koja okuplja djecu svih uzrasta – od onih vrtićke i osnovnoškolske dobi do srednjoškolaca te onih koji su još dijete u duši. Za razliku od prošlih Dekica za snove koje su bile organizirane na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ovogodišnja će se održati na Banovini, području stradalom od potresa i to na 9 lokacija, u kojoj će sudjelovati više od 300 djece. Za vrhunski doživljaj u Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici pobrinut će se volonteri Smiješka za sve, glumci, književnici, nastavnici i odgojitelji koji će svoje čitalačke i pripovjedačke vještine, na dekicama prostrtim u dvorištima škola i parkova, prenijeti mališanima i srednjoškolcima.

Zbog epidemioloških mjera, lani se Dekica za snove nije održala. No, ove godine udruga Smiješak za sve nastavlja ovu vrlo uspješnu i među klincima omiljenu akciju koja ima za cilj odvojiti djecu od računala i pametnih telefona te ih potaknuti na čitanje, druženje i jednog dana – volontiranje. Izvrsna je to poruka najmlađima i tinejdžerima u ovoj, za sve turbulentnoj godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja, da shvate koliko je čitanje važno i koliko svakog pojedinca vodi do novih spoznaja i razvoja kognitivnih sposobnosti.

Promicanje kulture čitanja, ali i njegova terapeutskog učinka, udruga Smiješak za sve, upravo među djecom i odraslima na području pogođenom razornim potresom nastavlja svoju misiju započetu u proljeće ove godine osnivanjem Smiješkove knjižnice u kontejnerskom naselju u Petrinji. Zahvaljujući snažnoj podršci i donacijama Smiješkovih volontera te tvrtki i obrta, sredinom lipnja postavljen je klimatizirani kontejner s kompletnom opremom i policama za knjige. Tamo će se za djecu, mlade, ali i odrasle održavati radionice, poduke za djecu s teškoćama u učenju te književni susreti. Svečano otvorenje Smiješkove knjižnice planira se 1. listopada, upravo na dan održavanja 5. Dekice za snove.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga 2021. godine, volonteri Smiješka za sve nastavljaju s lanjskim projektom „Tragovima hrvatskih velikana“. Posjetitelje Smiješkovih društvenih mreža – Facebooka, You Tubea i Instagrama ove jeseni vode u šetnju ulicama grada Zagreba i okolice, posjećuju spomenike, kipove i biste hrvatskih velikana, čitaju isječke iz njihovih biografija, ulomke i citate iz njihovih djela, prisjećaju se njihovih ostvarenja i velikih ideja. U ovogodišnjoj akciji čija je tema Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto „Ajmo, hrvati se s knjigom“ čitat će o 12 velikana: Augustu Šenoi, Petru Preradoviću, Dragutinu Domjaniću, Miroslavu Krleži, Eugenu Kumičiću, Stanku Vrazu, Dragutinu Tadijanoviću, Anti Kovačiću, Stjepanu Radiću, Anti Starčeviću, Faustu Vrančiću i Slavoljubu Penkali.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo