Prilagodba pristupačnosti

A

A

Uz „Smiješak za sve“ čitanje je prava radost!

24. rujna 2021.

Podijeli

24. rujna 2021. – Kroz projekte Dekica za snove, Smiješkova knjižnica i Tragovima hrvatskih velikana djecu, ali i odrasle podsjeća se na važnost čitanja i spoznaje novih svjetova i iskustava.

 

Udruga „Smiješak za sve“ ove godine u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ 1. listopada organizira 5. Dekicu za snove, jednodnevnu akciju čitanja, druženja i volontiranja koja okuplja djecu svih uzrasta – od onih vrtićke i osnovnoškolske dobi do srednjoškolaca te onih koji su još dijete u duši. Za razliku od prošlih Dekica za snove koje su bile organizirane na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ovogodišnja će se održati na Banovini, području stradalom od potresa i to na 9 lokacija, u kojoj će sudjelovati više od 300 djece. Za vrhunski doživljaj u Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici pobrinut će se volonteri Smiješka za sve, glumci, književnici, nastavnici i odgojitelji koji će svoje čitalačke i pripovjedačke vještine, na dekicama prostrtim u dvorištima škola i parkova, prenijeti mališanima i srednjoškolcima.

Zbog epidemioloških mjera, lani se Dekica za snove nije održala. No, ove godine udruga Smiješak za sve nastavlja ovu vrlo uspješnu i među klincima omiljenu akciju koja ima za cilj odvojiti djecu od računala i pametnih telefona te ih potaknuti na čitanje, druženje i jednog dana – volontiranje. Izvrsna je to poruka najmlađima i tinejdžerima u ovoj, za sve turbulentnoj godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja, da shvate koliko je čitanje važno i koliko svakog pojedinca vodi do novih spoznaja i razvoja kognitivnih sposobnosti.

Promicanje kulture čitanja, ali i njegova terapeutskog učinka, udruga Smiješak za sve, upravo među djecom i odraslima na području pogođenom razornim potresom nastavlja svoju misiju započetu u proljeće ove godine osnivanjem Smiješkove knjižnice u kontejnerskom naselju u Petrinji. Zahvaljujući snažnoj podršci i donacijama Smiješkovih volontera te tvrtki i obrta, sredinom lipnja postavljen je klimatizirani kontejner s kompletnom opremom i policama za knjige. Tamo će se za djecu, mlade, ali i odrasle održavati radionice, poduke za djecu s teškoćama u učenju te književni susreti. Svečano otvorenje Smiješkove knjižnice planira se 1. listopada, upravo na dan održavanja 5. Dekice za snove.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga 2021. godine, volonteri Smiješka za sve nastavljaju s lanjskim projektom „Tragovima hrvatskih velikana“. Posjetitelje Smiješkovih društvenih mreža – Facebooka, You Tubea i Instagrama ove jeseni vode u šetnju ulicama grada Zagreba i okolice, posjećuju spomenike, kipove i biste hrvatskih velikana, čitaju isječke iz njihovih biografija, ulomke i citate iz njihovih djela, prisjećaju se njihovih ostvarenja i velikih ideja. U ovogodišnjoj akciji čija je tema Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto „Ajmo, hrvati se s knjigom“ čitat će o 12 velikana: Augustu Šenoi, Petru Preradoviću, Dragutinu Domjaniću, Miroslavu Krleži, Eugenu Kumičiću, Stanku Vrazu, Dragutinu Tadijanoviću, Anti Kovačiću, Stjepanu Radiću, Anti Starčeviću, Faustu Vrančiću i Slavoljubu Penkali.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige