Prilagodba pristupačnosti

A

A

Uz dosadašnje i buduće aktivnosti kampanje Godine čitanja predstavljeni i rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini

27. rujna 2021.

Podijeli

27. rujna 2021. – Na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu kulture i medija predstavljen je tijek dosadašnjih kao i buduće aktivnosti kampanje Godine čitanja te rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini.

 

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković podsjetila je kako su u Godini čitanja organizirane i javnim pozivima Ministarstva financirane brojne aktivnosti koje potiču čitanje i razvoj čitateljske publike. Govoreći o medijskoj kampanji istaknula je kako se televizijskim i radijskim spotovima, crtićima za djecu, plakatima podijeljenim školama i knjižnicama, interaktivnom kartom Hrvatske koja zainteresiranima otkriva programe u njihovoj blizini, povećava svijest o čitalačkim navikama koje poboljšavaju ukupnu kvalitetu života pojedinaca i društva.

U kampanji Godine čitanja organizirane su i javnim pozivima financirane brojne aktivnosti od 79 programa koji su s 2 milijuna kuna financirani putem Poziva za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, a među kojima je najraširenija i najaktivnija Mreža malih knjižnica. Nakon provedenog natječaja Čitanjem do uključivog društva, prošlog su tjedna potpisani ugovori za nove bibliobuse u vrijednosti od 35 milijuna kuna (velikim dijelom financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda) koji će knjigu učiniti dostupnom najudaljenijim dijelovima Hrvatske.

Koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić izrazila je zadovoljstvo velikim interesom i brojem prijavljenih na međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ koja će se 12. listopada 2021. godine održati u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Ministarstva. Istaknula je i aktualni natječaj za školarce osnovnih i srednjih škola za izradu videonajave knjiga koji je raspisan po drugi put nakon prošlogodišnjeg uspjeha među učenicima koji su pokazali veliki interes i kreativnost.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić istaknula je kako je novi nagradni natječaj za najbolju knjižaru i antikvarijat do jutros pristiglo 8 tisuća glasova, a ukratko je predstavila rezultate Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini. O kandidiranim djelima te izrazitom povećanju i kvaliteti pjesničkih radova, pogotovo među mladim autorima govorio je član povjerenstva, predstavnik Društva hrvatskih prevoditelja Josip Ivanović.

Rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini