Prilagodba pristupačnosti

A

A

Uspješna godina za „Vrelo zavičaja”

6. prosinca 2021.

Podijeli

6. prosinca 2021. – Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe provodi od 2018. program za poticanje čitanja i pisanja „Vrelo zavičaja”.

 

Program je tijekom 2020. i 2021. donekle i neplanirano, „zahvaljujući” lockdownu, zatvaranju škola i globalnoj epidemiji, postao popularan u cijeloj Hrvatskoj, a i šire. Radionice kreativnog pisanja u sklopu programa provodile su se uživo i online, a na njima su sudjelovala djeca i mladi iz raznih hrvatskih krajeva – Zagreba, Slavonije, Baranje, Korčule, Primorja, Zagorja, Zagrebačke županije, Bosne i Hercegovine.

Radionice kreativnog pisanja vodi magistra komparativne književnosti i predsjednica Zvrka Klementina Škrabe, a najbolji radovi bit će objavljeni u knjizi, zajedno s najboljim radovima nastalima na Zvrkovim radionicama pisanja prošle godine. Mladi pisci trebali su se naći u Jastrebarskom na prigodnoj svečanosti krajem prošle godine, no to je zbog pandemije odgođeno. Nadamo se da će se planirani susret održati uskoro te da će mladi pisci pritom  primiti knjigu sa svojim radovima.

O kvaliteti radova, nastalih za vrijeme svih Zvrkovih radionica, odlučuje stručni žiri u sastavu književnica Sonja Zubović, autorica knjige „Liječnici jaskanskog kraja” i članica Čitalačkog kluba žena “Večera uz knjigu” dr. Dunja Čop te književnik Nino Škrabe. Članovi žirija nedavno su se po prvi puta sastali i družili uživo (do tada je njihova komunikacija bila isključivo preko e-maila), a pritom nisu krili zadovoljstvo kvalitetom radova nastalih na radionicama te izvrsnim spisateljskim darom koje su mladi pisci pokazali.

Nakon postavljanja Malih besplatnih knjižnica kraj osnovnih škola u Jastrebarskom i Klinča Selima, ove je godine svečano otvorena prva nogometna Mala besplatna knjižnica kraj sportskih igrališta na Centrali u Jastrebarskom.

Male besplatne knjižnice koje Kreativni studio Zvrk postavlja u sklopu programa „Vrelo zavičaja” dio su međunarodnog projekta američke neprofitne organizacije „Little Free Library”. U svijetu ima više od 120 000 Malih besplatnih knjižnica u više od 90 zemalja, a u njima djeca, mladi i svi ljubitelji čitanja mogu slobodno razmjenjivati knjige. Mogu uzeti knjigu koju žele pročitati, ali i donijeti knjigu koju žele podijeliti s drugima. Program „Vrelo zavičaja” ove su godine pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Hrvatsko društvo književnika, Grad Jastrebarsko i Općina Krašić.

Uskoro će u Krašiću biti otvorena četvrta Mala besplatna knjižnica u organizaciji Zvrka, jaskanske Matice i Kazališta Škrabe, a tri već postojeće nedavno su napunjene novim knjigama koje nestrpljivo čekaju svoje nove čitače. U slaganje i pregledavanje novih knjiga u Maloj besplatnoj knjižnici kraj Osnovne škole „Ljubo Babić” u Jastrebarskom uključile su se male knjižničarke iz te škole, na čelu sa školskom knjižničarkom Sandrom Marković Čukoić te glumci Kazališta Škrabe. Napomenimo još da se o Maloj besplatnoj knjižnici u Klinča Selima brine školska knjižničarka Sanja Šušnjara Raić, uz pomoć školskog domara Milana Kunovića.

Pozivamo Vas da posjetite Male besplatne knjižnice koje je Zvrk do sada postavio te da uživate u dobroj knjizi – zima i dani koji su pred nama idealni su za to!

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja