Prilagodba pristupačnosti

A

A

Uskoro počinje 16. izdanje ”Pričigina”

8. ožujka 2023.

Podijeli

Najavljeno je 16. izdanje festivala pričanja priča 'Pričigin', koje će se održati u Splitu od 21. do 25. ožujka. Festival ove godine izlazi izvan granica Splita i Dalmacije te će prvi put gostovati na otocima Cresu i Lošinju, u dvodnevnom programu u kojem će nastupiti neki od najvrsnijih pripovjedača i pripovjedačica proteklih 15 godina, a koji će se održati 21. i 22. travnja 2023.

U sklopu ovogodišnjeg Pričigina izdvajaju se dva projekta: izložba fotografija s proteklih 15 Pričigina i program povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje, u kojem će i Pričigin odati počast tom velikom splitskom tvorcu priča, i to na tipični pričiginski način: pričanjem priča o Smoji.

Izložba povodom obilježavanja prvih petnaest godina Pričigina, pod nazivom „Pričigin narodu“, organizirana je u suradnji s Fotoklubom Split, a njom se želi odati priznanje ne samo osnivačima, nego i sudionicima i svima drugima, uključujući publiku,  koji su pridonijeli stvaranju „pričiginskog fenomena“ te podsjetiti građane na zanimljive trenutke zajedničkog veselja. Izložba će se otvoriti u petak, 10. ožujka 2023., u 19.00 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) i moći će se pogledati do kraja ovogodišnjeg Pričigina.

U pet dana trajanja i 10 festivalskih programa sudjelovat će 45 odraslih sudionika i desetero djece. Osim već tradicionalnih programa u kojima na odabrane teme pričaju pisci i spisateljice – regionalni, hrvatski i splitski – ove će se godine kao pripovjedači okušati i turistički vodiči, PR ovci i ljudi koji su život na kontinentu zamijenili životom na otoku.

U dvjema autorskim večerima publiku će zabavljati popularna pjevačica sevdaha Amira Medunjanin i legenda glumišta Rade Šerbedžija. Događanja prva četiri dana održavat će se u Domu mladih.

Posljednjeg dana, u subotu, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se Dječji Pričigin (PriČAgin), na kojem osnovnoškolci pričaju vlastite priče na zavičajnom jeziku, a u Oštariji u Viđakovi’ program u sklopu „Smojinih 100“, na kojem će osim „službenih“ pripovjedača o Smoji moći pričati i publika.

Novo vodstvo omiljenog splitskog festivala čine izvršna direktorica Maja Vrančić, umjetnička direktorica Patricija Horvat te producentica i voditeljica odnosa s javnošću Viktoria Šižgorić Zorić.

Sve informacije uključujući detaljni program 16. Pričigina dostupne su na mrežnim stranicama festivala www.pricigin.hr a objavljuju se i službenim društvenim mrežama festivala.

Festival Pričigin organizira Udruga Pričigin, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i uz brojne partnere.

Ulaz na sve programe je slobodan!

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh