Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Pazinu nastavak 7. izdanja međunarodnog festivala slikovnice ‘Ovca u kutiji’

15. rujna 2022.

Podijeli

Nakon gostujućeg održavanja u Novoj Gradiški u svibnju ove godine, sedmo izdanje međunarodnog festivala slikovnice 'Ovca u kutiji' nastavlja se tijekom rujna u svom gradu domaćinu Pazinu.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja i programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić 14. rujna je otvorila gostujuću izložbu ilustracija makedonskih umjetnika „Dom bez granica“, a danas, 15. rujna, je sudjelujući na okruglom stolu „Zašto čitati slikovnice? Slikovnice za sve uzraste“ govorila o nacionalnom programu poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ Ministarstva kulture i medija koji na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi.

Podsjetimo, program je pokrenut u Godini čitanja kao jedna od aktivnosti Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a jedan od njegovih glavnih ciljeva je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja na važnost čitanja djeci, razvoja rane pismenosti kao i čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će slikovnice za djecu, koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).

Ciljevi festivala ‘Ovca u kutiji’ su prije svega promocija slikovnice kao visokovrijedne književne i likovne vrste, povezivanje umjetnika iz Hrvatske i svijeta kako bi se otvorile mogućnosti za rad na zajedničkim projektima te stvaranje novog hrvatskog centra slikovnice u kojemu će se okupljati stvaratelji i ljubitelji slikovnica. Ovogodišnje izdanje donosi raznolik program, uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja domaćih i stranih slikovnica te književne susrete i razgovore s piscima i ilustratorima. Bit će tu i kreativnih radionica pisanja i ilustriranja slikovnica, izložbi, predstavljanje slikovnica nagrađenih za najbolju hrvatsku slikovnicu ‘Ovca u kutiji’ a poseban dio festivala tzv. OFF program namijenjen je odrasloj čitateljskoj publici.

Galerija fotografija>>>

Foto: Marko Cerovac

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige