Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Pazinu nastavak 7. izdanja međunarodnog festivala slikovnice ‘Ovca u kutiji’

15. rujna 2022.

Podijeli

Nakon gostujućeg održavanja u Novoj Gradiški u svibnju ove godine, sedmo izdanje međunarodnog festivala slikovnice 'Ovca u kutiji' nastavlja se tijekom rujna u svom gradu domaćinu Pazinu.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja i programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić 14. rujna je otvorila gostujuću izložbu ilustracija makedonskih umjetnika „Dom bez granica“, a danas, 15. rujna, je sudjelujući na okruglom stolu „Zašto čitati slikovnice? Slikovnice za sve uzraste“ govorila o nacionalnom programu poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ Ministarstva kulture i medija koji na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi.

Podsjetimo, program je pokrenut u Godini čitanja kao jedna od aktivnosti Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a jedan od njegovih glavnih ciljeva je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja na važnost čitanja djeci, razvoja rane pismenosti kao i čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će slikovnice za djecu, koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).

Ciljevi festivala ‘Ovca u kutiji’ su prije svega promocija slikovnice kao visokovrijedne književne i likovne vrste, povezivanje umjetnika iz Hrvatske i svijeta kako bi se otvorile mogućnosti za rad na zajedničkim projektima te stvaranje novog hrvatskog centra slikovnice u kojemu će se okupljati stvaratelji i ljubitelji slikovnica. Ovogodišnje izdanje donosi raznolik program, uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja domaćih i stranih slikovnica te književne susrete i razgovore s piscima i ilustratorima. Bit će tu i kreativnih radionica pisanja i ilustriranja slikovnica, izložbi, predstavljanje slikovnica nagrađenih za najbolju hrvatsku slikovnicu ‘Ovca u kutiji’ a poseban dio festivala tzv. OFF program namijenjen je odrasloj čitateljskoj publici.

Galerija fotografija>>>

Foto: Marko Cerovac

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo