Prilagodba pristupačnosti

A

A

U ozračju obljetnice prvotiska „Judite” u Splitskom HNK otvoreni 31. Marulićevi dani

20. listopada 2021.

Podijeli

20. listopada 2021. – U Godini čitanja i godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu prvog tiska „Judite” Marka Marulića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je Festival hrvatske drame 31. Marulićeve dane.

 

Istaknuvši kako je ovo još jedna od onih Marulovih godina koju obilježavamo podsjećajući se nekih od važnih trenutaka ne samo povijesti nacionalne književnosti, nego i kulture općenito, ministrica je dodala kako se danas simbolično u Marulićevo ime spajaju Zagreb i Split jer je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba posvećena petstotoj obljetnici prvotiska Judite, a u Splitu još jedno izdanje Marulićevih dana koji promoviraju hrvatsko dramsko pismo.

Ministrica je podsjetila kako se mnogim znanstvenim, kulturološkim i umjetničkim programima, Split, Zagreb i cijela Hrvatska odužuje svom Marulu, pokazujući novim generacijama kako smo dostojni baštinici neprocjenjivog umjetničkog blaga koje nam je ostavio otac hrvatske književnosti. „Marulić je istodobno bio kozmopolit, Europejac i ponosni Hrvat, Splićanin koji je s ponosom isticao svoj nacionalni identitet, pišući svoju Juditu „u versih harvacki složenu“, zaključila je ministrica.

Bogati program festivala počeo je već u subotu, 16. listopada u Zagrebu, a nakon svečanosti otvorenja te izvedbom mjuzikla „Bambina“ započeo je splitski dio festivala koji će u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split trajati do 26. listopada. Ministarstvo kulture i medija tradicionalno na Marulićevim danima dodjeljuje Nagradu „Marin Držić“ za najbolje dramsko djelo, no one su ove godine zbog epidemiološke situacije i odgađanja Festivala podijeljene u travnju. Stoga su prilikom otvorenja dodijeljene tradicionalne nagrade domaćina Festivala, Hrvatskog narodnog kazališta Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020.

Uz ministricu okupljenima su se obratili ravnatelj Festivala i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Srećko Šestan, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini