Prilagodba pristupačnosti

A

A

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige

27. siječnja 2023.

Podijeli

Ministrica kulture i medija dr. sc Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, državnim tajnikom Krešimirom Partlom i voditeljicom Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaelom Majcen Marinić, boravila je 26. siječnja u radnom posjetu Osijeku gdje je s gradonačelnikom Ivanom Radićem održala sastanak o novim projektima i investicijama te najavila prvo izdanje Panonskog festivala knjige koje će se održati u svibnju ove godine.

Ministrica i gradonačelnik razgovarali su o obnovi kulturne baštine i ulaganju u kulturu grada Osijeka, a nakon toga su s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK dogovarali organizaciju novog sajma knjige koji će se početi održavati u Osijeku i tako obogatiti kulturnu i knjižarsku scenu istočnog dijela Hrvatske.

„Važno je istaknuti inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara da nakon zagrebačkog Interlibera i uspješnog festivala Mediteranskog festivala knjige u Splitu, pokrenemo i festival knjige u ovom dijelu Hrvatske”, istaknula je ministrica najavivši Panonski festival knjige, u kojem će Ministarstvo od samog početka biti partner s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i inicijatorom, Zajednicom nakladnika i knjižara koji će biti nositelji i osmišljavati programe.

”To je na tragu svih naših napora koje smo ulagali i ulažemo kao Vlada da poboljšamo status knjige i da promoviramo kulturu čitanja te nastavimo s dobrim inicijativama koje smo pokrenuli za vrijeme Godine čitanja“, podsjetila je ministrica izrazivši uvjerenje da će novi festival knjige građani Osijeka i susjednih gradova, županija pa i oni izvan Hrvatske prepoznati kao mjesto susreta s dobrom, kvalitetnom knjigom, piscima koje poznaju i cijene čime će Osijek dobiti još jedan, iznimno kvalitetan kulturni sadržaj.

Predstavljajući inicijativu Panonskog festivala knjige, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina istaknuo je kako nakon već postojećih festivala regionalnog karaktera u Puli, Rijeci, Splitu i Zagreb, potrebno i na istoku Hrvatske organizirati novu promotivnu, obrazovnu i prodajnu platformu koja će nadograditi kulturnu ponudu regije i šire. Izrazio je pri tom uvjerenje kako će u nadolazećim godinama sajam privući ne samo građane Slavonije, Baranje i Srijema, nego i Vojvodine, Mađarske i sjevera Bosne i Hercegovine.

Opširnije>>>

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige