Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Godini čitanja otvorena prva knjižara za djecu u Istri

8. studenoga 2021.

Podijeli

8. studenoga 2021. – Specijalizirana knjižara za djecu, prva u Istri, otvorena je u petak, 5. studenog u Puli u prostorima Kluba-knjižare Giardini 2. Nova, Dječja knjižara među krošnjama nastala je iz težnje organizatora pulskog Sajma knjige i Monte Librića da u Godini čitanja najveću pažnju posvete upravo literaturi za one na kojima svijet ostaje: najmlađima.

 

Na poznatom pulskom korzu, između krošnji stoljetnih ladonja, nanovo uređen prostor poznate knjižare Giardini 2, sada čini najveći asortiman uz gotovo 3.000 naslova velikih nakladničkih kuća, ali i manjih, zanimljivih izdavačkih pothvata. Da su knjige među krošnjama najavljuje i ilustracija Dominika Vukovića, mladog ilustratora koji je Monte Librić priču intuitivno smjestio u razgranato stablo, tu je i stilizirano drvo dizajnera Matka Plovanića koje u prirodnoj veličini funkcionira kao putokaz do knjižare, dok je svestrani umjetnik Matija Ferlin zaslužan za njezin unutrašnji redizajn, a knjižari: Denis Brandeis Fiala i Vlatka Balinčić za knjižarski postav.

U ambijentu između razigrane dječje sobe i ozbiljne knjižare sa zadatkom, Dječja knjižara među krošnjama konceptualno je podređena različitom uzrastu sa “štreberskim” oznakama za svaki žanr te uz recentne naslove i dječje klasike nudi i kvalitetan izbor stručne i edukativne literature za roditelje, pedagoge, psihologe i učitelje. Ekskluzivno donosi i knjigu na talijanskom jeziku, a zahvaljujući suradnji s knjižarom Nero su Bianco iz Trsta i našim partnerima Zajednicom Talijana Pula. U Godini čitanja Festival dječje knjige Monte Librić posvetio je cijeli mjesec dječjoj knjizi jer ne smijemo dopustiti da oni koji knjigu tek trebaju prigrliti i zavoljeti s njom izgube fizički kontakt. Zato ne mislimo da riskiramo posjećenost u ovim “zatvorenim” vremenima i uz sve mjere covid-opreza s radošću ćemo dočekati svakog gosta, istaknula je direktorica Monte Librića, Slavica Ćurković.

Monte Librić na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije

Knjižara je ujedno i uvertira u ovogodišnji 27. Sa(n)jam knjige u Istri, ali i ekstenzija 14. Festivala dječje knjige Monte Librić, koji će se umjesto u svom uobičajenom proljetnom terminu održati u hibridnoj formi u sklopu Sajma, od 22. do 27. studenog. Mnoštvo knjiga za djecu zavladat će Pulom na dva mjesta: u Knjižari i na Sajmu, no programi se, prema preporuci Stožera Civilne zaštite, ipak neće održavati uživo. Stoga će biti adaptirani u online formatu i prikazivat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije,  a putem platforme Vimeo bit će dostupni i svim zainteresiranim školama.

Svoja recentna djela najmlađima će predstaviti: Ante Tomić, Tomislav Torjanac, Anita Smolčić, Hana Lukas Midžić, Ljerka Rebrović, Ivana Pipal, Dominik Vuković i Zoran Ferić. Susreti su snimljeni u igrano-narativno-animiranoj video-formi, a nastali su u suradnji s redateljem, Tomislavom Fiketom i glumcima Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka koji su pod mentorstvom svojih profesora Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića izvodili lutkarske etide. Program čine još i stream prijenosi Priča za laku noć te talijanski dio programa Più che una storia.

Čin otvorenja jedne knjižare i to knjižare za djecu  najbolji je uvod u Sajam kakav želimo raditi: intiman, okrenut istinskim čitateljima. Sajam je počeo iz jedne knjižare, male knjižare na katu uz staru pulsku autobusnu stanicu. Tamo je stasala publika Sajma. Mnogi od njih, u toj su se knjižari „zakačili“ za knjigu, možda je po prvi put omirisali, dodirnuli, zagrlili. Čitanje je intiman čin, i iako festivali veliku pozornost daju knjizi, njezinim autorima, i čine puno u promociji knjige, čitatelj se postaje na ovakvim mjestima. Ako je do zdravica, moja bi bila da o ovoj knjižari, kad porastu, današnja djeca kažu: moje je čitanje počelo u Knjižari među krošnjama, poručila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

 

Dječja knjižara među krošnjama u cijelosti će ispratiti ovogodišnju sajamsku priču te će biti otvorena do 28. studenog, a oponašat će i sajamski model prodaje: knjige na popustu od 20 do 70 %.  

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja