Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Godini čitanja nastavlja se hrvatsko-francuska suradnja u području stripa

20. svibnja 2021.

Podijeli

S ciljem razvoja umjetničkih razmjena i priznavanjem stripa kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale, nastavlja se suradnja Ministarstva kulture i medija s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea.

U okviru Godine čitanja danas je počeo drugi dio edukacije o stripu kao jedan od programa Sporazuma o suradnji između Francuske i Hrvatske, prigodom stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Nakon prvog dijela koji se održao u prosincu elektroničkim putem, danas je počeo drugi dio edukacije o stripu namijenjene knjižničarima iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, dijelom i u fizičkom obliku u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Edukaciju vodi Samuel Leveque ravnatelj Knjižnice i kulturnih aktivnosti Centra za strip i vizualne umjetnosti iz Angoulêmea.

Sutra će u edukaciji sudjelovati i Cyril Pedrosa, ugledni francuski autor stripova koji će u dijalogu sa svojim hrvatskim kolegom Danijelom Žeželjom razgovarati o umjetničkim iskustvima i interakciji s publikom.

Tijekom svojega boravka u Hrvatskoj  Cyril Pedrosa  će među ostalim predstaviti svoje radove iz epskog grafičkog romana L’âge d’or (Zlatno doba) – političke basne u obliku srednjovjekovne priče o herojskoj sudbini pale princeze te održati radionice crtanja za sve razine u Francuskom institutu, kao i  masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu.

U nedjelju će Cyril Pedrosa posjetiti Osijek gdje će u Muzeju likovnih umjetnosti pogledati izložbu o hrvatskom stripu te predstaviti svoj rad osječkoj publici, uključujući i slavonsku strip-scenu te studente Umjetničke akademije u Osijeku.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige