Prilagodba pristupačnosti

A

A

U Godini čitanja cijela Hrvatska čita zajedno

14. lipnja 2021.

Podijeli

U Godini čitanja planirane aktivnosti i programi usmjereni su na podizanje svijesti o važnosti čitanja i kulture pismenosti, kao i na isticanje prednosti čitanja: od razvoja emocionalne inteligencije, preko razvoja pažnje, pa sve do razvoja samopouzdanja.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske na sjednici 30. prosinca 2020. nadolazeću je godinu proglasila Godinom čitanja. Riječ je o realizaciji mjere Nacionalne strategije poticanja čitanja, a previđene aktivnosti u okviru 2021. osmišljene su s ciljem da hrvatskom društvu približe važnost čitanja uz zadovoljstvo i razumijevanje.

Kako stoji u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, pad interesa za knjigu i čitanje, promijenjeni načini čitanja u digitalnom okruženju i nedostatna pismenost za život svakog člana društva zahtijevaju da se sustavno i strateški bavi pitanjima kulture pismenosti.

Do 2017. u Hrvatskoj nije postojala strategija razvoja kulture čitanja i pismenosti. Danas je Nacionalna strategija poticanja čitanja strateška podloga čiji su ciljevi i mjere usmjereni na poticanje građana na aktivno i kritičko čitanje.

Upravo zato, kroz provedbu širokog spektra aktivnosti i programa u Godini čitanja, pokušat će se ukazati na pozitivne učinke čitanja: od razvoja emocionalne inteligencije, preko razvoja pažnje, pa sve do razvoja samopouzdanja.

U području razvoja publike objavljen je „Javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj“, a cilj mu je povećanje broja i vidljivosti programa koji omogućuju promicanje kulture čitanja i poticanje čitalačke motivacije među građanima svih dobi.

U Godini čitanja realizirat će se i poziv „Čitanjem do uključivog društva“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a usmjeren je povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti: poticanje čitanja i razvoj čitalačkih kompetencija, podizanje javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Prema Međunarodnom izvješću o postignućima učenika iz čitanja, odnos prema čitanju ima najveću korelaciju s postignućima u čitalačkoj pismenosti. Podaci iz tog istraživanja, kojeg provodi Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA), pokazuju da samo 17 posto učenika u Hrvatskoj jako voli čitati. U istraživanju je sudjelovalo 57 zemalja, a u Hrvatskoj je 30 posto djece na pitanja koja se tiču njihovog mišljenja o čitanju izvan škole na ponuđene tvrdnje davalo negativne odgovore.

Također, u sklopu Godine čitanja, učenike osnovnih i srednjih škola poziva se da aktivno sudjeluju u promociji čitanja kroz „Javni poziv za učeničke video najave knjiga“ u okviru kojeg imaju priliku kreativno osmisliti video najavu za knjigu po izboru.

Nadalje, u Godini čitanja Ministarstvo kulture i medija pozvalo je javne osobe na suradnju u promociji kulture čitanja. Istaknuti pojedinci sa širom će javnošću podijeliti svoja razmišljanja i iskustva vezana za čitanje s namjerom da i druge hrvatske građane potaknu na promišljanje o važnosti i iskustvu čitanja.

Nagrađivanje rada najboljih hrvatskih knjižara i antikvarijata još je jedna posebnost u Godini čitanja. Kako je istaknuto u „Javnom pozivu za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj“, knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, a najbolje knjižare i antikvarijati bit će odabrani glasanjem građana putem mrežne stranice Godine čitanja te mišljenju povjerenstva.

Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija redovito provodi s ciljem promocije knjige i čitanja u 2021. Godini čitanja dobit će dodatnu vidljivost i značaj. Tako će se i ove godine kroz „Natječaj za književno stvaralaštvo“ dodijeliti potpore za književno-umjetnički rad i prijevode djela koja predstavljaju kulturna dostignuća na hrvatskom jeziku.

Od redovitih poziva Ministarstva kulture i medija ističu se i 24 poziva za financiranje javnih potreba u kulturi kroz koje se financiraju djelatnosti, aktivnosti, manifestacije i projekti u kulturi, a koji svojim sadržajem stavljaju hrvatsku kulturu u europski kontekst, promiču kulturni dijalog i razvoj civilnog društva.

Ministarstvo kulture i medija poziva sve građane da redovito prate internetsku stranicu www.citaj.hr na kojoj će se objavljivati sve novosti vezane uz događanja, aktivnosti i programe u 2021. Godini čitanja.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja