Prilagodba pristupačnosti

A

A

Svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige 2021.

14. listopada 2021.

Podijeli

14. listopada 2021. – Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenog u okviru programa Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije hrvatski su autori, odnosno hrvatska knjiga pa tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige glasi „Hrvatski autori u Godini čitanja“, a moto manifestacije „Ajmo hrvati se s knjigom!“.

Od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje Mjesec hrvatske knjige, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane.

Svečano otvorenje manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021. održat će se u petak, 15. listopada 2021. u Gradskoj knjižnici Požega u 12 sati. Organizatori svečanog otvorenja su Knjižnice grada Zagreba i Gradska knjižnica Požega, a pokrovitelj je Grad Požega. Pozdravne riječi održat će Višnja Cej, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige, Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požega, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovat će Mješoviti zbor Glazbene škole Požega, Gradsko kazalište Požega, Plesni studio Marine Mihelčić te izvođači Bruna Oberan, Kristijan Kostić i Tin Tonković.

Prijenos otvorenja moći će se pratiti i putem Youtube kanala Gradske knjižnice Požega.

Manifestacija je organizirana na dva „nivoa“: sa središnjim programima i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe. Takve ili slične programe knjižnice rade tijekom cijele godine, ali svakako ne u tom intenzitetu.

Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2021.

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. „Šest autora traži čitatelja“ tradicionalno je natjecanje u znanju koje se organizira u sklopu Mjeseca hrvatske knjige s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Realizira se u organizaciji Hrvatskog centra za dječju knjigu, Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom, a putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica. Ovogodišnje izdanje kviza predstavit će tri knjige različitih žanrova, njihove autore i ilustratore, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima:

Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. Više informacija o kvizu može se pronaći na mrežnim stranicama kviza.

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja pod nazivomMinuta za čitanje“. Hrvatsko čitateljsko društvo poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas, poticanjem svojih korisnika da od 15. do 22. 10. šalju na njihove adrese elektroničke pošte šalju svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Tekstovi (dijelovi priče, poezija, slikovnica…) trebaju biti povezani s temom ovogodišnjeg MHK-a – Hrvatski autori u Godini čitanja. Knjižničari mogu pomoći korisnicima da svoju snimku naprave u knjižnici. Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. Poziv je upućen svima bez ograničenja, osim minute kako bi što više sudionika došlo do izražaja.

Dana 23. listopada knjižnice će na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtubeu objaviti pristigle videozapise uz obvezne ključne riječi: #minutazacitanje #mhk #hcd

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže. Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

Marulovim stopama ime je praktičnog digitalnog kulturnog vodiča Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu koji će služiti kao izvor informacija u obliku interaktivne karte koja pokazuje lokalitete vezane uz Marulića i prikazuje važnost njegova lika za Split i Hrvatsku. Projektom će se njegovati i digitalno pohraniti sadržaj koji društvo u cijelosti treba pamtiti. Uz šetnju Splitom korisnici će moći otkriti prošlost njegovih atraktivnih lokacija i saznati više o duhu Marulićeva života i njegova stvaralaštva. Projekt se provodi u godini koja je proglašena Godinom Marka Marulića, stoga se njime nastoji vjerodostojno obilježiti 500. obljetnica Marulićeve Judite, prvog djela na hrvatskome jeziku, kao i senzibilirati javnost za hrvatsku kulturnu i jezičnu baštinu. Hrvatski nacionalni identitet čini zbir lokalnih baština, čiji je Split važan dio. Digitalizacijom se čuva kulturna raznolikost i promiču zavičajne vrijednosti. Split je grad bogate povijesti, a Marko Marulić osoba koja je znatno utjecala na mijene hrvatske kulturne, književne i jezične scene. Dostupnost sadržaja u digitalnom obliku također je jedna od osnovnih pretpostavki za zaštitu i vrednovanje kulturne baštine te njezino umrežavanje i prisutnost u regionalnim i europskim mrežama kulturnih sadržaja.

Festival recitacije za mlade “Probudi me!” književna je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Požega, koja se provodi uživo i online, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije mladih recitatora poezije. Namijenjen je mladima od 15 do 30 godina, a obuhvaća prijavu zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika, besplatnu stručnu edukaciju najtalentiranijih interpretatora koje odabere Prosudbeno povjerenstvo te završnu manifestaciju na kojoj se recitatori predstavljaju publici pripremljenim izvedbama. Ovaj program, koji se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, slavi pjesničko stvaralaštvo te, kao što je Cesarić poručio u Pjesmi mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike, ujedno pruža priliku mladim osobama umjetničkih afiniteta da se uz pomoć stručnog vodstva kreativno razvijaju i usavršavaju u području scenskog nastupa, odnosno recitacije poezije, a publici priliku da uživa u posebnom kulturnom događaju.

Rok za prijavu je 15. listopada, edukacija će se organizirati u razdoblju od 21. do 30. listopada, a završna manifestacija održat će se 12. studenog 2021. Više o programu možete pročitati na: https://gkpz.hr/2021/09/08/probudi-me/

Stručni skup „Nova zgrada, nova Knjižnica“ u organizaciji Gradske knjižnice Požega održat će se 9. studenog 2021. u Knjižnici uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nova požeška knjižnica u novoj zgradi, koja je namjenski preuređena i opremljena u skladu sa stvarnim potrebama suvremenih korisnika u 21. stoljeću, otvorena je 15. ožujka 2021. godine nakon dugogodišnjeg investiranja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i osnivača Grada Požege. Stručni skup će na primjeru investicije u Požegi pokazati izvrstan primjer spoja zaštićene zgrade i moderne dogradnje te kako nova zgrada može doprinijeti ustroju i organizaciji nove knjižnice usklađene potrebama suvremenog korisnika. Cilj skupa je informirati, upoznati i pokazati sveukupnoj knjižničarskoj zajednici kako se tradicionalna 175. godišnja knjižnica preseljenjem u novu zgradu uspješno transformirala u knjižnicu 21. stoljeća zahvaljujući tomu što se koncepcijski u programskom i ustrojbenom smislu sve unaprijed dobro isplaniralo te ostvarili svi planski preduvjeti. Cilj je i pomoći svim budućim narodnim knjižnicama i knjižničarima koji će se hvatati ukoštac s izgradnjom novih i renovacijom stoljetnih knjižnica. Skup je namijenjen stručnim knjižničnim djelatnicima.

Više o skupu možete pročitati na: https://gkpz.hr/2021/09/16/nova-zgrada-nova-knjiznica/.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini