Prilagodba pristupačnosti

A

A

„Sloboda se njegovim imenom zove“ – počast gradu heroju Domovinskog rata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

5. studenoga 2021.

Podijeli

4. studenoga 2021. – U povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je izložbu „Sloboda se njegovim imenom zove“.

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako Vukovar za svakoga Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti, te dodao kako ova izložba svjedoči o gradu koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja nakon Drugoga svjetskoga rata na području Europe. Do obilježavanja sjećanja na Vukovar iskoristit ćemo vrijeme i svjedočiti što je to Vukovar za sve Hrvate i današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije te koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i razvoj, istaknuo je premijer i dodao da će se Vlada truditi da kroz potporu i pokroviteljstva prenesemo mladim generacijama značenje, vrijednost i simboliku Vukovara.

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija, u sklopu programa Godina čitanja, izložbu je priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Večernjim listom te partnerima Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar. Na izložbi je predstavljena građa koja svjedoči o sudbini Vukovara i Vukovaraca tijekom najtežega razdoblja njihove povijesti. Građom iz ostalih zbirki NSK i partnerskih ustanova – od starih grafika, razglednica, fotografija, knjiga, rukopisa, novinskih članaka i zemljovida – prikazuje se i bogata kultura grada, čuvajući tako sjećanje na grad prije agresije i stradanja. Uz stručne tekstove povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec, poseban uvid u bitku za Vukovar i ratna zbivanja iz 1991. godine daju fotografije fotoreportera i naslovnice Večernjega lista te građa iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar obrane Mario Banožić, a pozdravnim govorom obratili su se ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedan od autora izložbe Hrvoje Špac, kustosica izložbe i autorica stručnih tekstova Vlatka Filipčić Maligec iz udruge Kliofest te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja