Prilagodba pristupačnosti

A

A

„Sloboda se njegovim imenom zove“ – počast gradu heroju Domovinskog rata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

5. studenoga 2021.

Podijeli

4. studenoga 2021. – U povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je izložbu „Sloboda se njegovim imenom zove“.

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako Vukovar za svakoga Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti, te dodao kako ova izložba svjedoči o gradu koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja nakon Drugoga svjetskoga rata na području Europe. Do obilježavanja sjećanja na Vukovar iskoristit ćemo vrijeme i svjedočiti što je to Vukovar za sve Hrvate i današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije te koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i razvoj, istaknuo je premijer i dodao da će se Vlada truditi da kroz potporu i pokroviteljstva prenesemo mladim generacijama značenje, vrijednost i simboliku Vukovara.

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija, u sklopu programa Godina čitanja, izložbu je priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Večernjim listom te partnerima Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar. Na izložbi je predstavljena građa koja svjedoči o sudbini Vukovara i Vukovaraca tijekom najtežega razdoblja njihove povijesti. Građom iz ostalih zbirki NSK i partnerskih ustanova – od starih grafika, razglednica, fotografija, knjiga, rukopisa, novinskih članaka i zemljovida – prikazuje se i bogata kultura grada, čuvajući tako sjećanje na grad prije agresije i stradanja. Uz stručne tekstove povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec, poseban uvid u bitku za Vukovar i ratna zbivanja iz 1991. godine daju fotografije fotoreportera i naslovnice Večernjega lista te građa iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar obrane Mario Banožić, a pozdravnim govorom obratili su se ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedan od autora izložbe Hrvoje Špac, kustosica izložbe i autorica stručnih tekstova Vlatka Filipčić Maligec iz udruge Kliofest te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige

25. siječnja 2023.

Online brošura ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ – Ajmo čitat!

24. siječnja 2023.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga