Prilagodba pristupačnosti

A

A

Slavic Soundwalking – inovativni književni projekt

9. ožujka 2023.

Podijeli

Projekt 'Slavic Soundwalking' promovirat će južnoslavensku književnost putem interaktivne mobilne aplikacije aktivirane na javnim površinama Zagreba, Beograda i Ljubljane. Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Kreativna Europa, a provodi ga konzorcij partnera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Putem mobilne aplikacije korisnici će slušati niz kratkih priča autora iz Hrvatske, Srbije i Slovenije ekskluzivno napisanih za ovaj projekt kako bi zajednički gradili memoriju vremena u kojem su nastale.

Nositelj projekta Slavic Soundwalking je Kulturno informativni centar (KIC) iz Zagreba, a okupljeni partneri su  YELO – organizacija za interdisciplinarni umjetnički proces iz Zagreba, Heartefact fondacija iz Beograda, Kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, uz sudjelovanje  pridruženog partnera – Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

Cilj ovog digitalnog projekta je doprinijeti transnacionalnoj cirkulaciji književnog sadržaja potičući kulturni dijalog kroz suvremeno književno stvaralaštvo Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Promičući književni sadržaj jednostavnim aktiviranjem mobilne aplikacije Slavic Soundwalking u javnom prostoru doprinosi se digitalizaciji književnog stvaralaštva, popularizaciji slavenskih jezika, održivosti i društvenoj uključivosti te daljnjem razvoju inkluziviteta za sve one koji imaju prepreke u konzumaciji kulturnog sadržaja. U tom cilju književni sadržaji bit će prevedeni na znakovni jezik, a mobilna aplikacija prilagođena slijepima i slabovidnima. Također, književni sadržaj interpretiran na engleski jezik bit će zanimljiv i turistima.

Tijekom provedbe projekta, a u sklopu pokretanja mobilne aplikacije, partneri će u svojim glavnim gradovima 2024. godine realizirati različite projektne aktivnosti; otvorene radionice, tribine, predavanja i soundwalking – zvučne šetnje sa ciljanom publikom.


Ovaj sadržaj ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije i izražava isključivo stajalište autora i partnera te se Komisija ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njemu nalaze.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh