Prilagodba pristupačnosti

A

A

Rođendan nacionalne kampanje ‘Čitaj mi’

1. travnja 2022.

Podijeli

Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Prilika je to i za obilježavanje 9. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja "Čitaj mi!".

Središnja proslava devetog rođendana prve nacionalne kampanje „Čitaj mi“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja održat će se u petak, 1. travnja 2022. i subotu 2. travnja 2022. u Pazinu. (Vidi program)

Uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u proteklih devet godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno je tiskano više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika te 750 bedževa “Čitaj mi!”, 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica sa logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.

Kampanju “Čitaj mi!” partnerski provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; također, s ciljem da usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja. Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige  − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2017., 2018., 2019.

Poruka djeci svijeta uz Međunarodni dan dječje knjige 2022.

Aktivnosti vezane uz kampanju “Čitaj mi!” pratite putem mrežne stranice www.citajmi.info i putem Facebooka.

(Naslovna fotografija: FB – Čitaj mi)

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja