Prilagodba pristupačnosti

A

A

Rezultati Javnog poziva za učeničke videonajave knjiga

4. ožujka 2022.

Podijeli

Ministarstvo kulture i medija u rujnu 2021. objavilo je Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga. Poziv učenicima jedna je od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja, i nastavak je Godine čitanja

Na Poziv koji je trajao do 1. prosinca 2021. godine pristiglo je 257 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što je pokazatelj učeničkog interesa za književnost, ali i filmski medij. Tako je iz ukupno 77 gradova u kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno 27 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda 124 rada, a u kategoriji srednjoškolaca prijavljeno je 106 učeničkih radova.

Iako su stvarali u pandemijskoj godini i s prekidima u održavanju nastave, vrlo često online, odaziv učenika bio je velik. Godinu 2021. Vlada Republike Hrvatske proglasila je Godinom čitanja pa je javni poziv za videonajave učenicima i svojevrsni poziv podršci i nastavku ovakvih i sličnih programa poticanja čitanja.

Među naslovima ima lektirnih, ali učenici prate i suvremeniju književnu produkciju. Da je interes zaista različit, pokazuju naslovi i pisci od Ponosa i predrasuda i Jesenjina do Fahrenheita 451 i Sluškinjine priče ili Joa Nesboa i Prdopraha doktora Proktora te Angie Thomas i Taj hejt u glavi.

Kreativno promišljanje i tumačenje zajedničko je većem broju radova, što govori u prilog poticanju čitanja u smislu širenja dječjih perspektiva i barem djelomičnom zadovoljavanju njihove neizmjerne radoznalosti i otvorenosti.

Pogledajte kako je 3. razred OŠ Josipa Račića iz Zagreba najavio svoj prvonagrađeni video Velika tvornica riječi: https://youtu.be/lQfqz7MR_tg

Ministarstvo kulture i medija nastavit će s ovakvim oblikom poticanja čitanja u nadi da će i nesigurni mladi čitatelji preporukom svojih vršnjaka postati ljubitelji literature koji će svoju strast nesebično dalje dijeliti s drugima.

Prvonagrađeni radovi dolaze iz Zagreba, Potpićana i Benkovca, a to su:

OŠ 1.- 4. RAZRED
grupa učenika 3. razreda OŠ Josipa Račića, Zagreb
naslov videonajave: Velika tvornica riječi
djelo A. de Lestrade i. V. Docampo: Velika tvornica riječi

OŠ 5.- 8. RAZRED
učenik 6. razreda OŠ Vladimir Nazor, Potpićan, Adrian Zulijani

naslov videonajave: Ovaj put je kriv tata
djelo Zorana Pongrašića: Ovaj put je kriv tata

SŠ 1.- 4. RAZRED
učenik 4. razreda Srednje škole kneza Branimira, Benkovac, Ivan Bašić
naslov videonajave: Stranac
djelo Alberta Camusa: Stranac

Obrazloženja povjerenstva:

Velika tvornica riječi
Na natječaj je pristiglo 27 radova, manje nego u ostalim kategorijama, ali imajući u vidu da se radi o mlađim učenicima kojima je u većoj mjeri potrebna podrška učitelja kako bi snimili najave, ipak je riječ o priličnom broju. Za pobjednički rad izabrana je videonajava učenika 3. a razreda osnovne škole Josipa Račića za knjigu Velika tvornica riječi Agnes de Lestrade. Kriteriji kojima se žiri vodio pri odabiru pobjednika jest da rad na kratkom filmu odlikuje zajedništvo učenika, originalna ideja te umjetnički dojam koji najava ostavlja. Kao sama autorica u knjizi, i učenici su u malo riječi odabrali pokazati o čemu se u djelu radi, potaknuvši nas na izuzetno originalan i umjetnički način da promislimo o pojmovima ljubavi, nježnosti, odabiru srodne duše. Najavu karakterizira promišljen estetski doživljaj, učenički autentični glasovi i svakako se radi o filmu koji ne može ostati nezamijećen među svima ostalim. Intrigantan u svakom segmentu, povezujući sliku, glas, ritam, ilustraciju, zove nas da posegnemo za tom posebnom knjigom.

Ovaj put je kriv tata
Rad odlikuje svježina pristupa i prividna neopterećenost izvedbom protagonista, što omogućuje da dječački šarm u potpunosti osvoji čitanju nesklona gledatelja i time s lakoćom obavi svoju svrhu – promovira i čitanje kao takvo, a ne samo čitanje konkretnog djela. Dječaci u videu uspješno su izbjegli mnoge zamke (kostimske, glumačke, režijske), oni ne prepričavaju doslovno roman, nego svojom jednostavnošću, direktnošću i humorom pokazuju da za uspješno prenošenje svoje poruke i poruke djela nisu potrebni brojni kadrovi, promjene kostima i razne produkcijske zavrzlame nego entuzijazam i dovitljivost. Video je svjež, trajanjem idealan, duhovit i vrckav, a mladi glumci podsjećaju svojom karakterizacijom na slavne komičarske parove. Pohvaljujemo što su u zadanom materijalu uspjeli ostati svoji, zaigrani i veseli.

Stranac
Odabrati najbolji uradak u kategoriji srednjih škola bilo je iznimno teško s obzirom na to da je desetak najava zadovoljilo visoke kriterije. Dobro osmišljena najava romana Stranac Alberta Camusa za postizanje cilja nije se služila prepričavanjem sadržaja ni doslovnom (banalnom) ilustracijom, izbjegavajući čestu pogrešku ovakvih uradaka – lošu glumu, nego je spajanjem atraktivnih kadrova nagovijestila ideju romana. S obzirom na definiranu duljinu zanimljivi kadrovi montirani su u niz koji je primjeren „spotovskom“ načinu izražavanja, najčešće prisutnom u eksperimentalnim filmovima, u glazbenim i reklamnim spotovima, u formi koja je idealna za vrstu zadatka koju najava Stranca želi ostvariti. Vizualna atraktivnost pojačana je upotrebom crno-bijele fotografije. Na ovaj se način stvorenim asocijacijama postiže začudnost i pobuđuje interes. Najava romana Stranac A. Camusa ispunila je zadani cilj: nakon odgledanog uratka gledatelj dobije želju pročitati predstavljeni roman.

Uz najbolji rad povjerenstvo je u svakoj kategoriji pohvalilo još nekoliko radova koji su se istaknuli svojim pristupom zadatku i obradom teme, odnosno prema njihovom obrazloženju:

„Osim navedenih radova povjerenstvo je izdvojilo i one koji su svojom kvalitetom vrlo lako mogli biti i u pobjedničkoj kategoriji budući da ih također odlikuje kreativan pristup, originalna ideja ili poseban trud uložen u izradu videonajava. Pohvaljujemo one koje smo izdvojili jer su se istaknuli drugačijom interpretacijom književnog djela, svježim pristupom i očiglednom željom da knjige približe čitateljima, služeći se filmskim izražajnim sredstvima.“.

Učenici autori pohvaljenih radova dolaze iz Podstrane, Umaga, Zagreba, Gundinaca, Macinca, Zadra, Čepina, Rijeke, Splita, Varaždina, Virovitice i Osijeka.

Ministarstvo kulture i medija nagradit će navedene radove izabrane u tri dobne kategorije. Razredu iz kojeg dolazi autor/autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom u školskoj godini 2021./2022. Knjižnice škola iz kojih dolaze učenici autori pohvaljenih videoradova Ministarstvo kulture i medija obogatit će donacijom knjiga za čitanje iz užitka.

Svi nagrađeni i pohvaljeni videoradovi bit će javno dostupni i dijeljeni putem mrežnih stranica Ministarstva kulture i medija i stranice citaj.hr te se nadamo da će potaknuti čitatelje svih uzrasta na još intenzivnije uživanje u čitanju.

Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sljedećem sastavu:
filmski redatelj Istvan Filakovity, glumica Sara Stanić i književnica Ivana Bodrožić.

Nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je, vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, odabralo najbolje filmske radove svojih mladih kolega.

Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju, a učiteljima i nastavnicima na podršci te iskreno čestitamo najboljima. Zahvaljujemo i povjerenstvu na predanom radu.

Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!

 

* Ministarstvo kulture i medija ne snosi odgovornost po pitanju autorskih prava na video prilozima

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini