Prilagodba pristupačnosti

A

A

Prvi Panonski festival knjige u Osijeku

19. svibnja 2023.

Podijeli

Grad Osijek domaćin je Panonskog festivala knjige koji će od 24. do 28. svibnja u Dvorani Gradski vrt ponuditi raznolik program za sve uzraste, uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.

Festival promovira knjige i pisane riječi te potiče čitanje domaće i strane literature, a posjetitelji će moći uživati u novitetima i starijim naslovima te ih kupovati po sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 posto.

‘Ovo je prava kulturna i književna poslastica u našem gradu. Poseban naglasak stavljen je na poticanje i njegovanje kulture čitanja, posebno kod djece i mladih. Za Grad Osijek ovo predstavlja zaista presudnu i veliku kulturnu manifestaciju i pozivamo sve naše građane, stanovnike županije ali i cijele Hrvatske da provedu ugodan i koristan vikend u gradu Osijeku uz bogati sadržaj na Panonskom festivalu knjige’, poručila je u četvrtak zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković na konferenciji za novinare. Dodala je kako je iz proračuna Grada Osijeka za Festival izdvojeno 120.000 eura.

‘Uvjeren sam da će prvi Panonski festival knjige puno toga napraviti i privući brojne posjetitelje. Nama je najznačajnije da se uključe odgojno obrazovne ustanove, škole, djeca i profesori, kako bi se potaklo čitanje kod najmlađih generacija. Osječko-baranjska županija i župan Ivan Anušić daju punu podršku ovom festivalu i uvjeren sam da će ono u narednom periodu imati regionalni karakter. Pozivamo sve da dođu’, rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina naglasio je kako je Osijek kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. ‘Dovodimo aktualne pisce, nove knjige i teme koje su vezane na ono što je panonski bazen, odnosno srednja Europa. Dolazi preko 40 nakladnika u Osijek s novim ali i starim knjigama, gdje će biti popusti i do 70 posto, što je kupcima i čitateljima jako važno. Također će biti radionice i edukacije za djecu. Želimo približiti svima ideju da je knjiga medij, a sadržaj knjige sve oplemenjuje’, – kazao je Kozina.

Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, koji uključuju programe i radionice za djecu, kao i programe za odrasle. ‘Prvi ćemo u Hrvatskoj imati veliku panel raspravu o Zakonu o hrvatskom jeziku na kojem će sudjelovati ministrica kulture. Imamo i predstavljanje Diplomatske oluje Mate Granića, gostuje nam i veliki mađarski pisac László Végel. Dolazi i Damir Karakaš s njegovim najnovijim romanom Potop. Bit će tu i panel posvećen književnicima koji su rođeni u Slavoniji, ali i žive daleko od nje, poput Julijane Matanović i Pavla Pavličića, a održat ćemo i hommage Dubravki Ugrešić. Dovodimo u Osijek uistinu velika i važna imena i bavit ćemo se važnim temama’, – kazala je Šojat.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Ulazak na Festival je besplatan!

Cjeloviti program Panonskog festivala knjige dostupan je ovdje.

Izvor: Grad Osijek

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige