Prilagodba pristupačnosti

A

A

Projekt #nisnasnefrma

3. studenoga 2021.

Podijeli

Gradska knjižnica Pazin u 2021. godini provela je projekt naziva #nisnasnefrma (ništa nas neće zaustaviti). Ideja za naziv projekta nastala je u vrijeme pandemije COVID-19 kao i ideja da se aktivnim, ali i potencijalnim korisnicima još više približe knjiga, čitanje i knjižnica te učine dostupnijima.

 

Partner na projektu, od njegova osmišljavanja i tijekom cijele realizacije bila je Udruga umirovljenika Pazinštine.  Održan je niz radionica s Udrugom umirovljenika te njihovim podružnicama u općinama Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan, Sveti Petar u Šumi. Dogovoreni su programi, određene najbolje lokacije za postavljanje Kućica za knjige, tj. malih slobodnih knjižnica te građa koja će biti dostupna u Kućicama. Od početka je definirano kako će sve Kućice imati jednaki broj naslova za sve dobne skupine – slikovnice za djecu svih uzrasta, priče, romane, publicistiku, naslove na temu hobija i slobodnog vremena i slično. Kako je riječ o ruralnom kraju, nabavljeni su i naslovi o uzgoju voća i povrća, na temu gljivarstva, ekološke proizvodnje, uređenja okućnice.

Istovremeno je naručna i izrada nacrta Kućica za knjige pri stolarskom obrtu kako bi se osigurala njihova profesionalna izrada, a izgledom i dizajnom Kućice asociraju na udobnost doma, čitanje koje podrazumijeva mir i vrijeme za sebe. Kućice su postavljene u općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan, Sveti Petar u Šumi te u mjesnim odborima Stari Pazin, Lindar i Trviž.

Kućice za knjige – Male slobodne knjižnice svečano su otvorene tijekom rujna te se od tada redovito  koriste. Prilikom otvaranja Malih slobodnih knjižnica prisutni su informirani o projektu, važnosti čitanja, programima i Godini čitanja te uslugama koje Gradska knjižnica Pazin nudi. Izrađeni su informativni letci o principu funkcioniranja Kućica s naglaskom na posudi, pročitaj, vrati, čuvaj #godinacitanja.

Javnost je o projektu informirana putem mrežne stranice knjižnice, facebook stranice Gradske knjižnice Pazin, javljanja u eter Radio Istre te su Male slobodne knjižnice registrirane na karti na facebook stranici naziva Male slobodne knjižnice. Objave o postavljanju i otvaranju Kućica za knjige imale su veliki doseg vidljivosti i reagiranja na  facebook stranici Gradske knjižnice Pazin.

Programi Gradske knjižnice Pazin za cilj imaju (pro)buditi Pazinštinu, čitanje, a knjigu učiniti dostupnom svima te osvijestiti korisnike, aktivne i potencijalne, o dobrobiti čitanja, stvoriti novu i proširiti postojeću čitateljsku publiku. U duhu naziva projekta nisnasnefrma / ništa nas neće zaustaviti, Knjižnica ima za namjeru ponuditi nove sadržaje, povećati vidljivost knjige i istaknuti važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo