Prilagodba pristupačnosti

A

A

Projekt #nisnasnefrma

3. studenoga 2021.

Podijeli

Gradska knjižnica Pazin u 2021. godini provela je projekt naziva #nisnasnefrma (ništa nas neće zaustaviti). Ideja za naziv projekta nastala je u vrijeme pandemije COVID-19 kao i ideja da se aktivnim, ali i potencijalnim korisnicima još više približe knjiga, čitanje i knjižnica te učine dostupnijima.

 

Partner na projektu, od njegova osmišljavanja i tijekom cijele realizacije bila je Udruga umirovljenika Pazinštine.  Održan je niz radionica s Udrugom umirovljenika te njihovim podružnicama u općinama Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan, Sveti Petar u Šumi. Dogovoreni su programi, određene najbolje lokacije za postavljanje Kućica za knjige, tj. malih slobodnih knjižnica te građa koja će biti dostupna u Kućicama. Od početka je definirano kako će sve Kućice imati jednaki broj naslova za sve dobne skupine – slikovnice za djecu svih uzrasta, priče, romane, publicistiku, naslove na temu hobija i slobodnog vremena i slično. Kako je riječ o ruralnom kraju, nabavljeni su i naslovi o uzgoju voća i povrća, na temu gljivarstva, ekološke proizvodnje, uređenja okućnice.

Istovremeno je naručna i izrada nacrta Kućica za knjige pri stolarskom obrtu kako bi se osigurala njihova profesionalna izrada, a izgledom i dizajnom Kućice asociraju na udobnost doma, čitanje koje podrazumijeva mir i vrijeme za sebe. Kućice su postavljene u općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan, Sveti Petar u Šumi te u mjesnim odborima Stari Pazin, Lindar i Trviž.

Kućice za knjige – Male slobodne knjižnice svečano su otvorene tijekom rujna te se od tada redovito  koriste. Prilikom otvaranja Malih slobodnih knjižnica prisutni su informirani o projektu, važnosti čitanja, programima i Godini čitanja te uslugama koje Gradska knjižnica Pazin nudi. Izrađeni su informativni letci o principu funkcioniranja Kućica s naglaskom na posudi, pročitaj, vrati, čuvaj #godinacitanja.

Javnost je o projektu informirana putem mrežne stranice knjižnice, facebook stranice Gradske knjižnice Pazin, javljanja u eter Radio Istre te su Male slobodne knjižnice registrirane na karti na facebook stranici naziva Male slobodne knjižnice. Objave o postavljanju i otvaranju Kućica za knjige imale su veliki doseg vidljivosti i reagiranja na  facebook stranici Gradske knjižnice Pazin.

Programi Gradske knjižnice Pazin za cilj imaju (pro)buditi Pazinštinu, čitanje, a knjigu učiniti dostupnom svima te osvijestiti korisnike, aktivne i potencijalne, o dobrobiti čitanja, stvoriti novu i proširiti postojeću čitateljsku publiku. U duhu naziva projekta nisnasnefrma / ništa nas neće zaustaviti, Knjižnica ima za namjeru ponuditi nove sadržaje, povećati vidljivost knjige i istaknuti važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige