Prilagodba pristupačnosti

A

A

Projekt ‘Književnost i svijet koji se mijenja’ V.B.Z.-a

22. ožujka 2023.

Podijeli

Projekt 'Književnost i svijet koji se mijenja', koji izdavač V.B.Z. provodi pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, obuhvaća objavljivanje i promoviranje deset visokokvalitetnih romana i stripova europskih i hrvatskih autora.

Projekt je tematski podijeljen na dvije glavne okosnice: ‘Književnost piše zeleno’ i ‘Književnost koja uključuje’.

Jedan od ciljeva projekta promocija je hrvatske književnosti u inozemstvu pa će u okviru projekta V.B.Z. nastaviti dobru praksu, već započetu prijašnjom suradnjom s Kreativnom Europom, i objaviti dva hrvatska romana na stranim tržištima u suradnji s britanskim izdavačem Istros Books i talijansko-austrijskim Folio Verlagom.

Svih deset književnih djela uključenih u projekt problematiziraju neke od prioritetnih pitanja Europske unije (teme krize okoliša, raznolikosti i inkluzije te rodne ravnopravnosti). Prevode se nagrađivana literarna djela i stripovi, a izbor autora odražava sveukupnu temu rodne ravnoteže. Projektom se želi povećati vidljivost prevoditelja čija se imena nalaze na samoj naslovnici knjige, a prevoditelji sudjeluju i u promocijama i ostalim promotivnim aktivnostima.

U nekoliko godina svijet i naši životi naglo su se promijenili. Pitanje je možemo li i znamo li se nositi sa svim promjenama, okrenuti ih u svoju korist i ući u jedan bolji, pravedniji svijet. Dobra književnost, koja otvara pitanja i potiče rasprave, u tome će nam zasigurno pomoći.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

22. rujna 2023.

25 godina Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

20. rujna 2023.

Treće izdanje Festivala ŠKURE u Šibeniku

14. rujna 2023.

Održana završna konferencija projekta “Čitanje je važno, uključuje nas snažno”