Prilagodba pristupačnosti

A

A

Pričigin kao poklon rodnom gradu

5. ožujka 2024.

Podijeli

Sedamnaesto izdanje festivala pričanja - Pričigin 2024. održat će se od 19. do 23. ožujka. Ovogodišnje izdanje posvećeno je Splitu.

Patricija Horvat, umjetnička direktorica festivala, istaknula je da je ovogodišnje izdanje posvećeno Splitu.

“Prvi put od kad organiziramo festival, imamo krovnu temu koja će se provlačiti kroz baš cijeli program, a to je grad Split. Počinjemo tradicionalno s pričama hrvatskih pisaca i spisateljica, a u ovom slučaju bit će riječ o splitskim piscima koji su odselili iz Splita, odnosno onima koji su iz drugih gradova doselili u Split.

Nastavljamo autorskom večeri Dina Rađe, mislim da je potpuno jasno koliko je Dino sam po sebi jedan od simbola grada prepoznatljiv baš svugdje.

Drugog dana festivala, na Međunarodni dan pripovijedanja, 20. ožujka, imat ćemo isključivo međunarodne pripovjedače. Prvo su na redu regionalni pisci i spisateljice, koje smo ove godine doveli zahvaljujući međunarodnoj mreži Traduki; svi će pričati o Splitu, a neki su od njih proveli u Splitu mjesec dana u sklopu rezidencijalnog programa Udruge Kurs.

Nakon regionalnih pisaca u srijedu Baraci nas očekuje pričiginski program na engleskom jeziku: U goste nam dolaze irski storytelleri, zahvaljujući potpori Culture Ireland. Ta međunarodna inicijativa ne samo što će dodatno obogatiti naš program, već će nas i povezati s publikom izvan regionalnih granica i granica našeg jezika, otvarajući nova vrata za kulturnu razmjenu i dijalog. Također će povezati našu lokalnu zajednicu sa strancima, kojih ima sve više u našem gradu.

Treći dan započinjemo pričama naših putopisaca, kao kontrapunkt temi Splita, ali pod nazivom ‘Ča je pusta Londra kontra Splita grada’, a nakon toga je na redu još jedna autorska večer; dolazi nam Danijela Martinović, čiju povezanost sa Splitom ne treba posebno isticati.

Četvrti dan obilježit će priče profesionalnih storytellera, a nakon toga valjda najneizbježnija tema kad je Split u pitanju – večer posvećena Hajduku, koji je ove godine službeni prijatelj Pričigina.

Kao već dugi niz godina, i ove godine u subotu prijepodne održat će se Dječji Pričigin, i to u GKMM-u. Rok za prijave još nije prošao, traje do 8. ožujka, pa pozivamo sve osnovnoškolce i njihove nastavnike da se prijave ako još nisu.

Za posljednju večer, u subotu najavljujemo još jedan program u Baraci: obilježit ćemo 60. rođendan našega dragog, prerano preminulog prijatelja i velikog umjetnika Predraga Lucića. Ponosni smo što ćemo imati promociju nove zbirke pjesama, koja će sadržavati i njegove do sad neobjavljene pjesme, a i posebno izdanje Melodija.”

Pričigin se tradicionalno odvija u Domu mladih, a ove godine ima zlatnog donatora u Baraka brew baru koji se nalazi samo nekoliko koraka od Doma mladih. Za sve koji ne uspiju doći na vrijeme i uhvatiti mjesto u Domu, Baraka će sve večeri imati live stream.

Novosti pratite na FB – Pričigin

PROGRAM PRIČIGIN-a 2024.

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige