Prilagodba pristupačnosti

A

A

Predstavljeni programi Godine čitanja u povodu Dana hrvatske knjige i jubilarne 10. Noći knjige

19. travnja 2021.

Podijeli

19. travnja 2021. – U povodu Dana hrvatske knjige i jubilarne 10. Noći knjige, a u okviru programa Godine čitanja u Gradskoj knjižnici održana je konferencija za medije na kojoj su najavljeni mnogi programi poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike.

Cilj nacionalne medijske kampanje poticanja čitanja kao projekta Vlade RH je vidljivije i intenzivnije promicanje kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široka dostupnost kulturnih i umjetničkih sadržaja vezanih uz književnost. Oko cilja Godine čitanja ujedinile su se mnoge ustanove i udruge, od Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva do mnogih kulturnih ustanova, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, knjižničarske mreže cijele Hrvatske, Zajednice nakladnika i knjižara, fakulteta, škola i vrtića.

Osvrnuvši se na pokazatelje o čitanosti u Hrvatskoj, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je organizatorima Noći knjige na njihovoj okrugloj obljetnici ističući vrijednost svih aktivnosti koje potiču čitanje kako bi udio građana koji čitaju bio iz godine u godinu što veći.

Podsjetila je kako Ministarstvo kulture i medija desetljećima ulaže u stvaralaštvo, otkupe, prijevode, knjižarsku infrastrukturu i mnoge programe poticanja čitanja, a ove godine izdvojeno je više od 50 milijuna kuna samo iz nacionalnih izvora. Dan hrvatske knjige, 22. travnja kada ćemo se simbolično okupiti oko Judite, stožernog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio upravo na taj datum i Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja kada obilježavamo Noć knjige, neka nam budu poticaj trajnoj navici čitanja. Ministrica Obuljen Koržinek pozvala je sve da se uključe u ponuđene programe.

Koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić podsjetila je na programe koje Ministarstvo tradicionalno provodi, kao što su različite književne nagrade, festivali, sajmovi, međunarodnih programi i druge književne manifestacije kao i podrške autorima i prevoditeljima te knjižničnoj i knjižarskoj mreži. Posebno je istaknula program Rođeni za čitanje kojim će se u suradnji s Ministarstvom zdravstva u 282 pedijatrijske ordinacije podijeliti oko 40 tisuća slikovnica, za četiri dobne skupine.

Aktivnosti ovogodišnje Noći knjige na temu Ljekovita moć knjige predstavili su članovi Organizacijskog odbora: Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Vanja Štalec iz Knjižnica grada Zagreba te Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara

http://nocknjige.hr/

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini