Prilagodba pristupačnosti

A

A

Poznati dobitnici 56. nagrade ‘Grigor Vitez’

7. lipnja 2023.

Podijeli

Ines Marciuš Kruljac, Lada Martinac-Kralj, Hana Tintor, Nina Ivanović, Vendi Vernić i Krunoslav Mikulan dobitnici su Nagrade 'Grigor Vitez' 2022. za dječju književnost i ilustraciju.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u petak, 16. lipnja, u 18 sati, u Maloj dvorani KD ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu, u organizaciji Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske, osnivača Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2022. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisateljica Ines Marciuš Kruljac je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici DJED I VJEŠTICA (Mozaik knjiga, Zagreb)
 • Spisateljica Lada Martinac-Kralj je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu LAJANJE NA SVEMIR (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Ilustratorica Vendi Vernić je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u romanu MJESEC OD PAPIRA (tekst: Milana Vuković Runjić, Vuković&Runjić, Zagreb)

 

U kategoriji za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi Nagradu su osvojile dvije ilustratorice:

 • Ilustratorica Nina Ivanović je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije  za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici BICIKLISTIČKA POČETNICA PROFESORA FAUSTA (Semafora, Zagreb)
 • Ilustratorica Hana Tintor je osvojila  Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici GDJE SE SKRIVA VEDRAN? (tekst: Iva Bezinović-Haydon, Ibis grafika, Zagreb)

 

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2022.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“  u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman PEKINEZER PRINC U SLUŽBI NJEZINA VELIČANSTVA (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Spisateljica Ana Dobričić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu ČAROBNE NAOČALE (Mala zvona, Zagreb)

 

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

 • dr.sc. Anda Bukvić Pažin, predsjednica Povjerenstva,  književna prevoditeljica, teoretičarka i kritičarka
 • Manuel Šumberac, dopredsjednik Povjerenstva, ilustrator, dobitnik Nagrada „Grigor Vitez“
 • Petra Dolanjski Harni, povjesničarka umjetnosti, prof. hrvatskog jezika i književnosti, viša knjižničarka
 • dr.sc. Marija Ott Franolić, književna teoretičarka i kritičarka
 • Roman Simić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“

 

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članova  Dječjeg žirija od 5. do 8. razreda.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige