Prilagodba pristupačnosti

A

A

Posebna pohvala Nagrade BolognaRagazzi ‘Ogledalu bez mana’ Agate Lučić

9. veljače 2023.

Podijeli

Mlada likovna umjetnica Agata Lučić dobila je za slikovnicu 'Ogledalo bez mana', objavljenu prošle godine u nakladi Mala zvona, Posebnu pohvalu (Special Mention) nagrade BolognaRagazzi koju dodjeljuje jedan od najvećih svjetskih sajmova knjiga. Slikovnica ove mlade autorice jedna je od tri najbolje knjige u svojoj kategoriji (Non Fiction) u velikoj svjetskoj konkurenciji.

Za tu su nagradu do kraja 2022. godine svoja izdanja prijavile 644 nakladničke kuće iz 59 zemalja, ukupno 2349 naslova; uz glavnu nagradu u svakoj se kategoriji dodjeljuju samo dvije Posebne pohvale.

Žiri nagrade BolognaRagazzi o ‘Ogledalu bez mana’ kaže:

Ova je knjiga izraz tinejdžerske tjeskobe u doba selfija, doba u kojem je pametni telefon postao ogledalo. Neželjene dlačice i prištići tu se pretvaraju u umjetnost na putu koji vodi do prihvaćanja sebe. Razbijajući tradicionalne koncepte umjetničkim sredstvima, služeći se linijama i bojama, knjiga potiče na autorefleksiju i dovodi u pitanje standardizaciju ljepote u zapadnom društvu. Ponekad neugodne, slike izvlače na površinu naše iskrivljene konstrukcije ljepote, dlake na tijelu postaju samostalan lik. Vrlo reduciran tekst i pametna tipografija ponekad ispunjavaju cijelu duplericu, a ponekad se na stranici nalazi samo jedna riječ. Tako tekst dobiva prostor za odjek govora o sebi, a duplerice ne pretvaraju pojedinačne slike samo u portrete, nego u tijela, fragmente tijela, a onda i knjiga postaje tijelo. Na jednoj stranici tijelo izlazi iz okvira, otvarajući novu perspektivu ženstvenosti i ljepote.

‘Ogledalo bez mana’ diplomski je rad kojim je Agata Lučić završila školovanje na zagrebačkoj Likovnoj akademiji (u klasi Svjetlana Junakovića). Objavljeno je u Malim zvonima, izdavačkoj kući koja sustavno sustavno otvara prostore za rad mladim umjetnicima te je tako započela i suradnju s Agatom Lučić još 2020., pozvavši je da izradi ilustracije za slikovnicu ‘Tri putnika u zemlju Nut’ (prema tekstu Dorte Jagić); Mala zvona upravo pripremaju za tisak i njezinu novu autorsku ilustriranu knjigu Zaboravljene stvari.

Prolistajte slikovnicu>>>

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige