Prilagodba pristupačnosti

A

A

Olja Savičević Ivančević ovogodišnja dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024.

19. veljače 2024.

Podijeli

„Ljeta s Marijom“ najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama, a njegova autorica Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024.!

Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara, pet Marija u romanu „Ljeta s Marijom“ autorice Olje Savičević Ivančević, u izdanju Frakture, pričaju svaka svoju priču. One dijele ime, ali njihovi su životi slični samo po tome što progovaraju o zapostavljenom ženskom iskustvu iz različitih vremenskih perioda.
Ljeta s Marijom ispisuju sjećanja utkana u stogodišnjoj staroj kamenoj kući, prije svega ljeti, a Marije nam otvaraju slike povijesti i promjena, obiteljskih okupljanja, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, radosti, tragedija, putovanja i nerazumijevanja, snažno ukazujući na snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, ali nadasve ljubav koja kroz generacije žena raste, čime ovaj roman postaje roman svake naše obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote.

Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja. Zatvorit će se tako veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezina će joj se knjiga vratiti u ruke, ispisana dojmovima čitatelja i donijeti ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji. Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele Nagrade BOOKtiga, koje odlukom imenuje župan Istarske županije, u sastavu: Iva Ciceran, Neven Ušumović i Irides Zović, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županu dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana.
Dosadašnji dobitnici Nagrade BOOKtiga su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

Više na poveznici:

Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024.

Na fotografiji: Olja Savičević Ivančević (autor fotografije Mladen Jergović)

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige