Prilagodba pristupačnosti

A

A

Olimpijada čitanja u Koprivnici bliži se kraju

16. kolovoza 2023.

Podijeli

U Dječjem odjelu koprivničke knjižnice u tijeku je Olimpijada čitanja. Aktivno sudjeluje 216 učenika koji svakodnevno posjećuju knjižnicu, posuđuju knjige s popisa Olimpijade čitanja te svoje dojmove pišu u dnevnike čitanja.

Radi se o ljetnom izazovu čitanja zabavnih knjiga za učenike nižih razreda osnovnih škola s područja Koprivnice i okolice. Cilj je potaknuti djecu na čitanje neobaveznih knjiga u slobodno vrijeme te im približiti knjige i knjižnicu. Interes je i ove godine veliki, a do sada je pročitano 2183 knjige, što bi bilo 10 knjiga u prosjeku po učeniku. Veliki prosjek pokazuje njihovu motiviranost te da su ovakvi izazovi čitanja itekako poticajni za djecu.

Najviše mladih čitatelja ima u trećem razredu gdje se 84 učenika prijavilo na Olimpijadu. Nakon njih slijedi prvi razred sa 62 čitatelja te za sada četiri osvojenih zlatnih medalja. Drugi razred ima 48 čitatelja, a četvrti razred samo njih 22. Najviše knjiga čita drugi razred, a najčitanije su knjige o Maši, Sanje Pilić, „Suli u avanturi“ Maje Šimleše i „Šapice“ Slavka Sobina. Najčitanija knjiga na ovogodišnjoj Olimpijadi je „Gregov dnevnik“ Jeffa Kinneya. To je knjiga za treće razrede. Za prvašiće, najčitanija knjiga je „Hana i Janko i tajanstvena buka u školskoj svlačionici“, autorice Nives Madunić Barišić. Četvrti razredi najviše posuđuju i čitaju „Škola na rubu pameti“ Tomislava Zagode.

Kako dobro ide Olimpijada, komentira Josip, učenik drugog razreda u osnovnoj školi „Đuro Ester.“ Čita od treće godine života, a najdraže knjige iz ovogodišnje olimpijade su mu „Findus se seli“ Svena Nordqvista i bilo koji nastavak priča o Maši čija je autorica Sanja Pilić. I roditelji su sretni pošto čitanje okupira veliki dio njegovog dana, a ima pozitivan utjecaj na njega pošto ima poteškoće iz autističnog spektra. Mata, učenik drugog razreda kaže da mu je Olimpijada čitanja jako dobra, da voli čitati i voli se natjecati, a čitanjem knjiga je puno naučio i ljepše se izražava.

Podsjetimo i da su projekt pokrenule knjižničarke Dječjeg odjela koprivničke knjižnice koje dva mjeseca prije započinju s pripremama, izrađuju popise knjiga po razredima, izrađuju kratke opise knjiga na web stranici www.olimpijadacitanja.org, letke, dnevnike čitanja i vode evidenciju pročitanih knjiga. Svoje iskustvo prenose i na druge knjižnice pa su joj se pridružile Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Gradska knjižnica Makarska gdje se program također uspješno provodi.

Program financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica. Dodjela medalja i diploma održat će se krajem ljeta uz Međunarodni dan pismenosti gdje će biti dodijeljene diplome i medalje za one najuspješnije, odnosno one koji pročitaju 40 knjiga.

Izvor: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Autor ilustracija: Tomislav Zlatić

 

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

22. rujna 2023.

25 godina Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

20. rujna 2023.

Treće izdanje Festivala ŠKURE u Šibeniku

14. rujna 2023.

Održana završna konferencija projekta “Čitanje je važno, uključuje nas snažno”