Prilagodba pristupačnosti

A

A

13. Noć knjige

24. travnja 2024.

Podijeli

Uz predstavljanje rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj i rezultata literarnog natječaja koji je pod nazivom „Svijet kao začarana šuma“ u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara, u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu otvorena je 23. travnja ovogodišnja manifestacija Noć knjige.

Uz Zajednicu nakladnika i knjižara Noć knjige organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativom za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Organizatori su najavili sudjelovanje 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojnih antikvarijata, knjižara, nakladnika, fakulteta, učeničkih domova, domova za starije, muzeja, bolnica, pa čak i jednog zatvora, a programi su se održavali i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Nakon pozdravnih govora glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanke Stričević i predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavka Kozine, manifestaciju Noć knjige otvorila je ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Osvrnuvši se na predstavljeno istraživanje agencije Kvark koje je pokazalo da se čitanost u Hrvatskoj nije značajno promijenila, ali se posljednjih godina uočava stalni postupni pad čitanosti, ministrica zaključila da podaci istraživanja ne idu u prilog zagovornicima čitanja, ali da Ministarstvo s nakladnicima, knjižarima, knjižničarima i svim ostalim partnerima neće odustati od mjera za poticanje čitanja, a posebno razvoja publike i privlačenje čitatelja.

Podsjetila je kako Ministarstvo podržava brojne oblike promicanja knjige i književnosti, od osuvremenjivanja postojećih mjera podrške književno-nakladničkom sektoru, putem dodjele potpora knjizi i otkup knjiga za knjižnice po novom modelu, preko mjera zaštite autorskih prava povećanjem sredstava za isplatu naknada na temelju prava javne posudbe i stimulacija za poticanje književnoga stvaralaštva, do mjera potpora organizatorima književnih manifestacija, sajmova, festivala u zemlji i inozemstvu, tribina i izdavača časopisa i elektroničkih publikacija, sve do nagrada najboljim knjižarama i financiranju književnih programa koje same knjižare organiziraju kako bi privukle kupce i čitatelje knjiga.

Dodala je kako će sve mjere početi davati veće rezultate u višegodišnjoj perspektivi te zahvalila svim dionicima knjižnoga lanca na konstruktivnom dijalogu i suradnji kojom se uvelike unaprijedio knjižni sektor. Najavila je kako će se te aktivnosti i programi povećati posebno u kontekstu novih medija i novih čitateljskih navika te dodala kako će Ministarstvo i dalje provoditi Nacionalnu strategiju poticanja čitanja koju je zajedno s programom Rođeni za čitanje donijela Vlada. „Poticanje knjige i čitanja nam je važno ne samo u smislu osobnog razvoja svakog pojedinca, a posebno za djecu i mlade, nego i za održavanje društva vitalnim i zdravim, sposobnim da se odupre brojnim suvremenim izazovima“, naglasila je ministrica te zaključila kako će svaka osoba koju pretvorimo u čitatelja, kvalitetnije pridonijeti razvoju društva u cjelini.

Sve informacije o programima manifestacije Noć knjige potražite na nocknjige.hr!

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige

19. travnja 2024.

17. BOOKtiga – međunarodni Festival pročitanih knjiga u Poreču