Prilagodba pristupačnosti

A

A

Noć knjige 2023.: ‘Sanjaju li roboti električne knjige?’

18. travnja 2023.

Podijeli

Ovogodišnja manifestacija temom 'Sanjaju li roboti električne knjige?' propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje.

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju.

Otvorenje Noći knjige 2023.

Tradicionalno otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak 21. travnja u 12 sati. Na otvorenju će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koju je za Noć knjige provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. Dio otvorenja bit će i izložba strip-ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca, nastalih u suradnji s organizatorima Noći knjige, a moći će se pogledati i učenički likovni radovi odabrani na literarnom i likovnom natječaju ‘Umjetna ili uvjetna inteligencija’.

Sudionici i posebni programi u Noći knjige 2023.

Noć knjige 2023. održat će se u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

U zagrebačkom tramvaju broj 14 učenici i profesori V. gimnazije putnicima će čitati Krležu, dok će putnici u vlakovima Hrvatskih željeznica na nekoliko relacija te na trajektima i brodovima Jadrolinije uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records. Poseban program Poleti s knjigom održat će se i u Zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje će u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu “Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu” pjesnika Matka Abramića i sa sobom u avion ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook.

Noć knjige, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, građanima grada Zagreba i ove godine poklanja tri tematske ture zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica: Josipe Šiklić – Purgerice, Ive Sille i Gornjogradskih coprnica, a Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka), uz podršku Turističke zajednica grada Splita i Organizacijskog odbora “Smojinih 100” organizira „Đir po gradu – Đir Velin Miston“ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje.

Kultni splitski festival pripovijedanja Pričigin prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju, gdje će uz pripovjedanje priča raspravljati i o tome hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije. Tema umjetne inteligencije razmotrit će se iz više uglova i očišta, a na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mišljenja će ukrstiti stručnjaci iz područja računalnih znanosti i filozofije. Od Udruge hrvatskih proizvođača računalnih igara saznat ćemo pak može li robot pisati kao Marin Držić.

Određeni dio programa posvećen je našim obljetničarima, a ponajviše Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki, i najčitanijoj hrvatskoj književnici. Tragovima Marije Jurić Zagorke povest će nas i Hrvatski državni arhiv u Zagrebu i otkriti nam Zagorkinu rukopisnu ostavštinu te odškrinuti vrata nekih manje poznatih detalja njezina života i djelovanja.

U Rijeci i Splitu „tete i barbe pričalice“ pripovijedat će malim pacijentima priče za laku noć. A za one željne umne razbibrige Hrvatski kviz savez priprema kviz posvećen knjigama.

Opširnije>>>

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo