Prilagodba pristupačnosti

A

A

‘Nije strava provesti dan bez ekrana’ – slikovnica o medijskoj pismenosti

7. veljače 2023.

Podijeli

'Nije strava provesti dan bez ekrana' je slikovnica u kojoj se uči o medijskoj pismenosti, a namijenjena je djeci od 4 do 7 godina. Nastala je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, Dječjih vrtića Dubrovnik te Dječjeg vrtića Pčelica.

Slikovnica je nastala u sklopu kontinuiranog projekta (e)odrastanje kojeg zadnje dvije godine Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti (predavanja, radionica, anketa, …) za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje. Izrada i tisak slikovnice je omogućen kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika.

Nakon bojanke (e)odrastanje koja je realizirana prije dvije godine, lani su Tomo Sjekavica, Nikolina Potrebica, Alma Džanović Mateljan i Severina Hađija došli na ideju za slikovnicom kroz koju bi djecu učili o medijskoj pismenosti. Na kraju slikovnice napisane su i dodatne smjernice za pravilno korištenje ekrana u ranoj dobi. Tekst za slikovnicu napisale su Alma Džanović Mateljan, mag.rehab.educ., edukacijska rehabilitatorica iz Dječjih vrtića Dubrovnik i Severina Hađija, mag.psych., psihologinja iz Dječjeg vrtića Pčelica. Ilustracije za slikovnicu je napravila akademska slikarica Dubravka Tullio, a grafičko oblikovanje i dizajn Božo Prlenda. Slikovnicu je lektorirala Nikolina Kuraica.

Nakon predstavljana tiskanog izdanja slikovnice 7. veljače , u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2023., ista će biti dostupna i u elektroničkom obliku u pdf izdanju na web stranici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh