Prilagodba pristupačnosti

A

A

Nastavljamo zagovarati čitanje u drugoj polovici Godine čitanja

26. srpnja 2021.

Podijeli

26. srpnja 2021. – Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je nove programe za drugu polovicu Godine čitanja, podsjetila na prebrođenu krizu koja se dogodila knjižarstvu i nakladništvu, kao i na potpore kojima je Ministarstvo pomagalo cijelom kulturnom sektoru da prebrodi krizu uzrokovanu pandemijom.

2021. godina posvećena je kampanji Godine čitanja koja podiže vidljivost već postojećim, a promovira nove programe koje Ministarstvo kulture i medija ostvaruje za poticanje čitanja, promicanjem književnosti, knjige, ali i podrške nakladničkoj, knjižnoj i knjižarskoj djelatnosti poput primjerice javnog poziva za dodjelu nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima.

U Dnevniku HRT-a prvi put su prikazani dijelovi promotivnih spotova u kojima sudjeluju poznate osobe koje zagovaraju važnost čitanja knjiga od Roberta Knjaza, Zvonimira Bobana, Jelene Miholjević, Nike Turković, Vlade Marteka, Ante Gele i Davora Brukete. Govoreći o razlozima pokretanje kampanje Godine čitanja, ministrica je podsjetila na analizu koje je napravilo Ministarstvo, kada je uočeno kako se knjiga natječe s audio vizualnim sadržajima koji su na neki način atraktivniji i trebaju manje koncentracije. „Činjenica je da oni koji čitaju, vjerno čitaju, ali polovica stanovnika Hrvatske na žalost ne čita“, istaknula je ministrica dodajući kako je puno razloga zašto je kultura čitanja u Hrvatskoj na niskoj razini. Naglasila je također kako je cilj projekta skrenuti pozornost na to koliko je čitanje važno posebno za mlade i zbog razvoja kognitivnih sposobnosti, ali i emotivnih te je upravo stoga slogan akcije „Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!”.

Ministrica je nadalje ocijenila kako uzlazni trendovi produkcije ukazuju na to nakladnici itekako imaju budućnost. Podsjetila je kako se 2017. dogodio „knjižarski Agrokor“, slom najvećeg knjižarskog lanca što je prijetilo urušavanjem cijelog sektora izdavaštva i knjižarstva. Ministarstvo je tada hitno reagiralo s posebnim potporama te nastavilo kontinuirano ulagati u taj sektor. Od početka ove krize uzrokovane pandemijom COVID 19, Vlada je u sektor kulturnih i kreativnih industrija uložila 500 milijuna kuna te će ga i dalje nastaviti sufinancirati kako bi preživio ovu krizu. Za razliku od ostalih zemalja EU u Hrvatskoj su kazališta, kina i muzeji bili cijelo vrijeme otvoreni, istaknula je ministrica, te također zaključila kako su uvjeti bili takvi da to nije bilo održivo. Zadnja runda potpore stoga je namijenjena organizatorima kulturnih događanja, a osigurana su i sredstva za brze Covid testove za one koji su ranije prodali ulaznice po nekim drugim pravilima.

Na pitanje o slobodi medija, ministrica je podsjetila kako će se u novom Zakonu o medijima naći i rezultati radne skupine za oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi i zaštite novinara koju je prošlog mjeseca osnovalo Ministarstvo. U Hrvatskoj smo okupili sve dionike i novinare i nakladnike, suce i odvjetnike, istaknula je ministrica te najavila kako u rujnu Ministarstvo u sklopu Pravosudne akademije pokreće niz radionica, kako bi se s jedne strane zakonski definiralo pojedine prekršaje, a s druge strane sudska praksa.

Promotivni TV spotovi:

Robert Knjaz

Zvonimir Boban

Jelena Miholjević

Nika Turković

Vlado Martek

Ante Gelo

Davor Bruketa

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini