Prilagodba pristupačnosti

A

A

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

5. lipnja 2024.

Podijeli

Objavljujemo nagrađene učenike koji su svoje radove prijavili na Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga, koji Ministarstvo kulture i medija objavljuje kao jednu od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja kako bi doprinjeli razvoju kulture čitanja.

Na ovogodišnji poziv pristigla je 131 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što je pokazatelj interesa učenika za književnost i filmski medij. U kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno je 19 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda 72, a u kategoriji srednjoškolaca 40 učeničkih radova.

Učenici su pokazali i različit čitalački interes, tako da se među odabranim naslovima nalaze klasična, odnosno lektirna djela, kao i ona koja ukazuju na to da učenici prate i suvremenu književnu produkciju. Prijavljene su tako videonajave za „Priče iz davnina“, „Bijeli jelen“, „Družbu Pere Kvržice“, ali i za „Hotel Wartburg“, „Zovem se Crvena“ ili“ Djevojke iz močvare“, a ovogodišnje radove karakteriziraju kreativnost, promišljanje, duhovitost i različite tehnike animacije.

Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sastavu: filmski redatelj Ištvan Filaković, glumac Paško Vukasović i dramaturg Ivan Penović. Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove. Prema odabiru povjerenstva Ministarstvo kulture i medija nagradit će najbolje radove u trima dobnim kategorijama, a razredu iz kojeg dolazi autor ili autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom.

Popis nagrađenih i pohvaljenih radova i obrazloženje povjerenstva objavljeni su na mrežnoj stranici Ministarstva i dostupni putem poveznice:

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/nagradjeni-ucenici-osnovnih-i-srednjih-skola-na-natjecaju-za-najbolje-videonajave-knjiga/25998

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini

3. lipnja 2024.

23. Festival europske kratke priče