Prilagodba pristupačnosti

A

A

Nagrada ‘Zvane Črnja’ dodijeljena Dragutinu Lučiću Luci za knjigu ‘Niti-Niti’

23. listopada 2023.

Podijeli

Nagrada 'Zvane Črnja' najboljoj knjizi eseja za 2023. godinu dodijeljena je na 21. Pulskim danima eseja, a pripala je Dragutinu Lučiću Luci za knjigu 'Niti-Niti', u izdanju Istarskoga ogranka DHK (Pula, 2023.).

Prosudbeno povjerenstvo za Nagradu „Zvane Črnja“ za najbolju knjigu ogleda u jednogodišnjem razdoblju, u sastavu dr. sc. Davor Šalat, predsjednik, te Livija Reškovac i Siniša Matasović, članovi,u ocjenjivanju knjiga vodilo se (isključivo!) dvama kriterijima: žanrovskim karakteristikama pojedinih knjiga koje su trebale odgovarati ogledu, odnosno eseju, i to u smislu visokog stupnja strukturalne prilagodljivosti koja mu je svojstvena, te estetskoj, odnosno književno-spoznajnoj vrijednosti tih knjiga.

Kako je pak uobičajeno kod Nagrade „Zvane Črnja“, koja se ove godine dodjeljuje sedamnaesti put, odlučeno je (jednoglasno) da se u uži izbor uvrsti sljedećih pet naslova i autora (abecednim slijedom prezimena):
1. Krešimir Bagić: „Republika stiha“
2. Boris Beck: „Jednorog u virtualnoj šumi“
3. Dragutin Lučić Luce: „Niti-Niti“
4. Irvin Lukežić: „Kvarnersko-istarski ogledi i studije“
5. Zdravko Zima: „Putnik s lažnim pasošem“.

Povjerenstvo je zaključilo da je svih pet knjiga iznimno kvalitetno svojom, kako je spomenuto, esejističkom, odnosno estetskom vrijednošću te da bi svaka od njih zasluživala biti nagrađena nagradom ovakve vrste. No, prevladalo je mišljenje da se među tim naslovima svojim esejističkim, književnim i spoznajnim kvalitetama izdvaja knjiga Dragutina Lučića Luce „Niti-Niti“. Povjerenstvo je stoga jednoglasno odlučilo da ta knjiga bude pobjednica natječaja, a njezin autor laureat Nagrade „Zvane Črnja“ 2023. godine.

‘Riječ je o knjizi podnaslovljenoj „poetsko-filozofijski eseji i studije“, koja sadrži sedam tematski, spoznajno i diskursno povezanih eseja. To knjigu čini pažljivo osmišljenom cjelinom koja se udaljuje od koncepta međusobno raznorodnih ogleda, objedinjenih jedino istim autorom i voluntarističkom motivacijom da stvaranje „zbirke“ eseja nadjača logiku njihove međusobne tematske uvezanosti. Dapače, riječ je o ogledima koji se međusobno tematski i diskurzivno isprepliću, u kojima je autor podjednako nadvijen nad vlastiti tekst naglaskom na afektivnu funkciju jezika, i to kako svojim interpretacijskim perspektivama tako i izborom raznovrsnih sadržajnij silnica „predmeta“ vlastitih eseja. Jasno je, naime, po afektivnosti i retoričnosti teksta, da je autor osobno izrazito zainteresiran za sržna pitanja europske filozofije i književnosti u većem dijelu 19. i 20. stoljeća. Ta pitanja, dakle, nisu samo „prijelomna“, „obratna“, presudna za cijelu europsku kulturu u smislu sutona zapadne metafizike i potrage za novim načinima mišljenja i pjevanja, već i za samoga autora, njegovo samorazumijevanje i razumijevanje neuralgičnih točaka modernističkog obrata.’ (…) –OBRAZLOŽENJE NAGRADE

FB – Istarski ogranak DHK

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige