Prilagodba pristupačnosti

A

A

Nagrada ‘Anto Gardaš’ svečano uručena akademiku Pavlu Pavličiću

23. svibnja 2022.

Podijeli

Hrvatska književna nagrada 'Anto Gardaš', koja se dodjeljuje za najbolju knjigu pripovijedaka ili roman za djecu i mladež objavljenu u prethodnoj godini, u subotu, 21. svibnja, u Klubu knjižare Nova u Osijeku uručena je Pavlu Pavličiću za roman 'Dva duga dana' (Umjetnička organizacija Lađa od vode, ilustrator Dario Kukić).

Nagrada Društva  hrvatskih književnika  Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika ove je godine dodijeljena šesnaesti puta, a svečanost je, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, tradicionalno upriličena na rođendan istaknutog hrvatskog književnika Ante Gardaša po kojem nosi ime. Program svečane dodjele vodio je predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskoga Mirko Ćurić. U ime ministrice kulture i medija dr. Nine Obuljen Koržinek pozdravne riječi uputio je ravnatelj Državnog arhiva Osijek Dražen Kušen, a u ime Društva hrvatskih književnika predsjednik Zlatko Krilić, koji je istaknuo kako je Upravni odbor DHK Gradu Osijeku poslao prijedlog da se jedna ulica u Osijeku nazove imenom Ante Gardaša.  U ime obitelji Gardaš nazočnima se obratio sin pokojnog književnika Miro Gardaš te zahvalio na uspješnom radu organizatora među kojima su prijatelji njegovog pokojnog oca, kojim se promiče ne samo prozna dječja književnost nego i održava sjećanje na književnika Antu Gardaša. Odabrane tekstove iz nagrađenog romana pročitao je dramski umjetnik Ivan Čačić.

U ime Povjerenstva za dodjelu Nagrade, koje je radilo u sastavu Branka Primorac, Tomislav  Zagoda i Stjepan Tomaš, o knjigama pristiglim na ovaj natječaj govorio je Stjepan Tomaš. Obrazloženje Nagrade pročitao je Tomislav Zagoda a nagradu akademiku Pavlu Pavličiću uručili su izaslanik ministrice Dražen Kušen, sina Ante Gardaša Miro Gardaš te predsjednik DHK Zlatko Krilić. Akademik Pavličić je zahvalio organizatorima i pokroviteljima Nagrade te napose članovima obitelji Gardaš, istaknuvši književne i ljudske vrijednosti autora čije ime nosi ova prestižna nagrada.

Nagrada „Anto Gardaš“ svečano uručena akademiku Pavlu Pavličiću (dhk.hr)

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige