Prilagodba pristupačnosti

A

A

Molitvom i monologom iz Judite otvorena „Godina Marka Marulića“

5. siječnja 2024.

Podijeli

5. siječnja 2024. - „Godina Marka Marulića“, otvorena je na prigodnoj svečanosti obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića u prostorima Književnog kruga Split. Brojne programe kojima će se diljem Hrvatske obilježiti velika obljetnica „oca hrvatske književnosti“ predstavila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ulomke iz Judite izveli su studenti i profesori Odsjeka glume Umjetničke akademije u Splitu, a ravnatelj Instituta za hrvatski jezik Željko Jozić  predstavio je  pokrenutu mrežnu stranicu marulic.hr s izvornikom, transkripcijom i prilagodbom na suvremeni hrvatski jezik “Judite” Marka Marulića. Na svečanosti otvorenja „Godine Marka Marulića“ koju je u povodu 500. obljetnice njegove smrti 5. siječnja 1524. godine proglasila Vlada Republike Hrvatske, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako  se obilježavajući ovu obljetnicu smrti, prisjećamo njegova amblematskog opusa i  ključne uloge u oblikovanju hrvatskoga kulturnog identiteta i hrvatske književnosti.

Govoreći o Marulićevom opusu ministrica je istaknula kako je „Judita“ nulta točka hrvatske umjetničke književnosti te kako je kao književni kozmopolit, poznat diljem Europe, ali i metaforički „otac hrvatske književnosti“ Marulić napisao svoje djelo na starozavjetnu temu, eksplicitno ističući, prvi put u našoj književnosti, da je ono „u versih harvacki složeno“. Upravo to je ministrica istaknula kao vrijednosti koje baštinimo i želimo trajno upisati u kulturno sjećanje, a koje će se bogatim programom promicati tijekom Godine Marka Marulića. Ministrica je najavila pokretanje dva javna natječaja, jedan za profesionalne umjetnike i dizajnere, a drugi za studente umjetničkih akademija i studija dizajna za oblikovanje kampanje i suvenira Marka Marulića te najavila tek neke od brojnih programa mnogih ustanova u kulturi diljem Hrvatske.

Znanstveni skup „Povijest hrvatskog jezika i digitalno doba“  priprema Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje te projekt „Marko Marulić u digitalnom ruhu” u kojem će se virtualno objediniti Marulićeve autografe iz raznih europskih institucija, a realizira se u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta iz Zagreba i Marulianumom. Na „Danima otvorenih vrata NSK“, uz Dan Knjižnice pod radnim nazivom Libri Marka Marulića predstavit će se Marulićevi biseri iz riznice NSK.

Matica hrvatska će objaviti kritičko izdanje Marka Marulića „Latinska proza i stihovi” u 2 sveska koje će prirediti marulolog Bratislav Lučin, a u Mjesecu hrvatske knjige  održavat će se predavanja na temu novih spoznaja o Maruliću. Društvo hrvatskih književnika sprema svoju tradicionalnu dodjelu nagrada Judita, Davidias, Slavić i u Zagrebu i u Splitu. Obnovljeni Splitsko-dalmatinski ogranak DHK zajedno s Marulianumom obilježit će sjećanje na Marulića te otvoriti pjesnički natječaj njemu posvećen, a u suradnji s načelnikom Šolte dovršava uređenje Muzeja Marka Marulića. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sprema operu Judita skladatelja Frane Paraća, a u Splitu se dovršava opera o Maruliću skladateljice Olje Jelaske.

Na važnost Marulićeva djela podsjetili su predsjednik Književnog kruga Split, dr. sc. Marko Trogrlić i  dugogodišnji voditelj Marulianuma dr. sc. Bratislav Lučin, a uz brojne okupljene prigodnoj svečanosti prisustvovali su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prodekani, pročelnici, ravnatelji kulturnih institucija, voditelji kulturnih program i brojni drugi.

Nakon svečanosti, predstavnici Ministarstva i Marulianuma zajedno s članovima Društva prijatelja kulturne baštine Splita položili su cvijeće pod grobnu ploču Marka Marulića u Crkvi svetog Frane na obali. Ministarstvo kulture i medija ovo događanje organiziralo je u suradnji s Marulianumom – Književnim krugom Split – Centrom za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga.

Galerija fotografija

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini