Prilagodba pristupačnosti

A

A

Mohamed Mbougar Sarr dobitnik prvog hrvatskog izdanja Nagrade Goncourt

19. svibnja 2022.

Podijeli

Prvo hrvatsko izdanje ugledne francuske književne nagrade Goncourt pripalo je romanu „La plus secrète mémoire des hommes“ senegalskog književnika Mohameda Mbougara Sarra. Nakladnička kuća Fraktura prevest će i objaviti pobjednički roman na hrvatskom jeziku.

Prestižna nagrada

Proglašena prvi put 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Njome se svake godine nagrađuje najbolji roman na francuskom jeziku objavljen u Francuskoj tijekom godine. Nagradu početkom studenog dodjeljuje Akademija Goncourt, nakon što se širi izbor objavi u rujnu i uži u listopadu.

Prvo izdanje Nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Od 1998. godine zemlje koje to žele također mogu organizirati svoj vlastiti Izbor Nagrade Goncourt pridruživanjem inicijativi “Međunarodni izbori Goncourt” pod okriljem Akademije Goncourt. O Izboru Goncourt dotične zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu posljednjeg izdanja Nagrade Goncourt, dok se jedan lokalni partner nakladnik obvezuje objaviti pobjednika na jeziku te zemlje. Trenutačno u inicijativi sudjeluje 29 zemalja. Hrvatska se 2022. godine pridružila ovom prestižnom krugu.

Tijekom četiri mjeseca trideset studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čitalo je i sa svojim nastavnicima radilo na četiri romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2021.: Le Voyage dans l’Est Christine Angot (Flammarion), Enfant de Salaud Sorja Chalandona (Grasset), Milwaukee Blues Louis-Philippea Dalemberta (Sabine Wespieser) i La plus secrète mémoire des hommes Mohameda Mbougara Sarra (Philippe Rey).

U srijedu, 18. svibnja 2022. studenti su se, kao ocjenjivački sud, sastali na Sveučilištu u Zagrebu kako bi glasovanjem odlučili o Nagradi Goncourt – hrvatski izbor, a javno proglašenje održalo se poslijepodne u Knjižari Fraktura.

Organizator dodjele je Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, sa Sveučilištima u Zagrebu i Zadru te s nakladničkom kućom Fraktura. Održano je u sklopu obilježavanja Frankofonije 2022. u Hrvatskoj, a pod zastavom francuskog predsjedanja Europskom unijom.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige

25. siječnja 2023.

Online brošura ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ – Ajmo čitat!

24. siječnja 2023.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga