Prilagodba pristupačnosti

A

A

Miroslav Kirin i Silba Ljutak laureati 61. Goranovog proljeća

14. ožujka 2024.

Podijeli

Miroslav Kirin i Silba Ljutak dobitnici su nagrada 61. Goranovog proljeća, festivala pjesništva posvećen Ivanu Goranu Kovačiću te ideji pjesništva kao oblika borbe za slobodu, na kojemu će ove godine nastupiti više od 30 autora iz petnaest zemalja.

Nagrada Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu dodijelit će se sisačkom pjesniku Miroslavu Kirinu, a Goran za mlade pjesnike Silbi Ljutak za rukopis “Kuća na otoku”.

Pjesništvo Miroslava Kirina, autor jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća”, karakterizira “visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski” od samih početaka.
– No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo, kaže se u obrazloženju žirija, prema priopćenju organizatora.
Miroslav Kirin (1965.) objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu “Iskopano” (2012.), slikovnicu “Zimska potraga” (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman “Album” (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza “Babanija” (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin. S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju.
Godine 2022. objavio je i “Nezavršeno putovanje čitanku iz suvremene kineske poezije” za koju je iste godine dobio PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

Goran za mlade pjesnike pripao je zbirci “Kuća na otoku” Silbe Ljutak. Radi se o zaokruženom je i cjelovitom rukopisu s “jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom”, te “pjesničkom svjedočanstvu ženske emancipatorske snage”, kaže se u obrazloženju.
– Pritom, misli se na emancipaciju majke od uskogrudne i okrutne male sredine te na emancipaciju kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet, što potkrepljuju stihovi “ja sam početni stadij rasta / iz nečega u nešto drugo / proklijala sam na zubatom Suncu”, stoji u obrazloženju žirija.
Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama Normalna raspodjela dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka Kuća na otoku na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik.

Izvor: HRT

(Fotografije laureata: FB – Goranovo proljeće)

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige