Prilagodba pristupačnosti

A

A

Međunarodni znanstveni skup o petstotoj obljetnici prvotiska Judite i opusa Marka Marulića

23. travnja 2021.

Podijeli

23. travnja 2021. - 500. obljetnica prvog izdanja Judite i opus Marka Marulića tema je međunarodnog znanstvenog skupa koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja održava u organizaciji Marulianuma Književnog kruga Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sudionicima skupa na početku se obratila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ističući kako je cijela 2021. godina u Hrvatskoj posvećena knjizi i čitanju. Osvrnula se na dva važna datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti: jučerašnji Dan hrvatske knjige kao simboličan čin sjećanja na dovršetak Judite 22. travnja te današnji 23. travnja kojim se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava kao spomen na dan smrti svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

Dodala je kako se na te se datume naslanja i manifestacija Noć knjige, čijih je više od tisuću programa diljem Hrvatske posvećeno poticanju kulture čitanja i razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu. Posebno je istaknula kako je Marko Marulić u svojim djelima jasno pokazao kako se može istodobno biti i kozmopolit, Europljanin i samosvjestan Hrvat koji čuva svoj nacionalni identitet, koristi i oplemenjuje svoj jezik.

Na skupu kojem svojim izlaganjima sudionici pružaju snažan poticaj kontinuiranom istraživanju i iščitavanju opusa Marka Marulića, ministrica je posebno čestitala dobitniku nagrade Davidias Društva hrvatskih književnika, poljskom znanstveniku Macieju Czerwinskom za najbolju studiju inozemnoga kroatista o hrvatskoj književnoj baštini kao znak uvažavanja njihova doprinosa hrvatskoj kulturi.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige

25. siječnja 2023.

Online brošura ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ – Ajmo čitat!

24. siječnja 2023.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga