Prilagodba pristupačnosti

A

A

Martina Vidaić nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EUPL) 2023.

8. ožujka 2023.

Podijeli

Hrvatska pjesnikinja i autorica romana prvijenca 'Anatomija štakora' Zadranka Martina Vidaić, sa svojim je romanom 'Stjenice' (Naklada Ljevak, 2021.) nominirana kao hrvatska kandidatkinja za prestižnu Nagradu Europske unije za književnost / European Union Prize for Literature 2023.

Nagrada je to koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe te nastoji promicati književne prijevode među europskim zemljama te istaknuti europsku kreativnost i raznolikost.

„Stjenice“ Martine Vidaić kompleksno je djelo u kojem se isprepliću elementi psihološkog, obiteljskog i egzistencijalnog romana. Pisan u formi ispovijedi tajanstvenoj osobi, roman funkcionira kao svojevrsna struja svijesti glavne junakinje, mlade arhitektice. Od gradskih, zagrebačkih ulica, slijedeći glavnu junakinju u iracionalnom kretanju, roman se dislocira u prostore dalmatinske obale i otoka i otvara mogućnost uvođenja zanimljive galerije likova. Po vokaciji pjesnikinja, Martina Vidaić na mikro-razinama teksta uobličava sjajne, poetske minijature, a tehnika prisjećanja i forma romana otvaraju prostor za iskazivanje vještine korištenja jezika i njegovih nijansi.

Ove godine je nominirano 13 autora koji dolaze iz: Armenije, Hrvatske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Kosova, Lihtenštajna, Luksemburga, Crne Gore, Poljske i Švedske.

Dobitnik glavne nagrade EUPL za 2023. godinu, kao i dobitnici posebnih priznanja bit će proglašeni 28. travnja na Sajmu knjiga u Leipzigu / Leipziger Buchmesse.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh