Prilagodba pristupačnosti

A

A

Martina Vidaić gošća književne tribine ‘Kul u gradu’

15. svibnja 2023.

Podijeli

U sklopu književne tribine 'Kul u gradu' zagrebačka knjižara Ljevak ugostit će 18. svibnja, s početkom u 19,30 sati, Martinu Vidaić, dobitnicu ovogodišnje glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023.

Autorici je nagrada dodijeljena za roman “Stjenice” (Naklada Ljevak, 2021.) koji je proglašen najboljim među 13 ove godine nominiranih romana, a posebno priznanje europskog povjerenstva dobili su autori iz Cipra, Estonije, Finske, Francuske i Kosova. Događanje je organizirano u suradnji s Voice of Booksellers, Federation of European Publishers, Creative Europe i EUPL.

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Za navedenu nagradu konkuriraju autori iz 41 države članice europskog programa za kulturu Kreativna Europa. Svake godine, nacionalni žiriji u jednoj trećini zemalja sudionica programa nominiraju dobitnike.

Martina Vidaić naša je nagrađivana pjesnikinja i prozna spisateljica čiji je književni glas snažno odjeknuo u domaćem književnom polju još kada se pojavila prvom zbirkom poezije “Era gmazova” za koju je 2011. dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. Otada je Martina Vidaić prisutna i kao pjesnikinja i kao prozna spisateljica (roman “Anatomija štakora” objavljen je 2019. godine).

Ovoga puta bit će predstavljen njezin roman “Stjenice” u kojem iznova otkriva svoj profinjeni književni talent. Glavni je lik romana mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov koja napušta svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medveščaku i silazi u grad. Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja “Stjenice” među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog i europskog romana.

U razgovoru će, uz autoricu, sudjelovati i urednica knjige Ana Brnardić a razgovor će moderirati pjesnikinja Sanja Baković.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini