Prilagodba pristupačnosti

A

A

Martina Vidaić dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023.

2. svibnja 2023.

Podijeli

Hrvatska pjesnikinja i autorica romana prvijenca 'Anatomija štakora' Martina Vidaić, sa svojim je romanom 'Stjenice' (Naklada Ljevak, 2021.) osvojila prestižnu Nagradu Europske unije za književnost / European Union Prize for Literature 2023.

Nagrada je to koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe te nastoji promicati književne prijevode među europskim zemljama te istaknuti europsku kreativnost i raznolikost. Ove godine bilo je nominirano 13 autora koji dolaze iz: Armenije, Hrvatske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Kosova, Lihtenštajna, Luksemburga, Crne Gore, Poljske i Švedske.

„Stjenice“ Martine Vidaić kompleksno je djelo u kojem se isprepliću elementi psihološkog, obiteljskog i egzistencijalnog romana. Pisan u formi ispovijedi tajanstvenoj osobi, roman funkcionira kao svojevrsna struja svijesti glavne junakinje, mlade arhitektice. Od gradskih, zagrebačkih ulica, slijedeći glavnu junakinju u iracionalnom kretanju, roman se dislocira u prostore dalmatinske obale i otoka i otvara mogućnost uvođenja zanimljive galerije likova. Po vokaciji pjesnikinja, Martina Vidaić na mikro-razinama teksta uobličava sjajne, poetske minijature, a tehnika prisjećanja i forma romana otvaraju prostor za iskazivanje vještine korištenja jezika i njegovih nijansi.

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Tijekom trogodišnjeg ciklusa, uključena je 41 zemlja koja sudjeluje u programu EU Kreativna Europa čiji je cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora. Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

22. rujna 2023.

25 godina Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

20. rujna 2023.

Treće izdanje Festivala ŠKURE u Šibeniku

14. rujna 2023.

Održana završna konferencija projekta “Čitanje je važno, uključuje nas snažno”