Prilagodba pristupačnosti

A

A

Marija Radonić: Čitajte svojoj djeci, ne dozvolite da vam aplikacije zauzmu vašu roditeljsku ulogu

8. siječnja 2024.

Podijeli

Portal Moderna vremena Info objavio je razgovor s dubrovačkom pedijatricom prim. mr. sc. Marijom Radonić, začetnicom programa "Rođeni za čitanje" - nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi.

‘Pisci, urednici, prevoditelji, izdavači, knjižari, knjižničari… naravno da u prvom redu mislimo o njima kada govorimo o knjizi i nakladništvu ali zapravo je krug oko knjige znatno širi, uključuje i druge važne djelatnosti, iz kojih ponekad dolaze pojedinke i pojedinci koji svojim radom i idejama, osmišljenim programima mogu znatno utjecati na položaj knjige i čitanje u društvu, pa čak i na promjenu paradigmi prema kojima se društvo postavlja prema knjizi i čitanju.

Takav bi bio i primjer dubrovačke pedijatrice prim. mr. sc. Marije Radonić, koja je idejna ali i praktična začetnica programa “Rođeni za čitanje”, čiji je cilj kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, kao i uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima o važnosti čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, čitanja iz užitka i utjecaja na sveukupni djetetov razvoj.’

Razgovor Marije Radonić s Nenadom Bartolčićem, glavnim urednikom portala Moderna vremena Info, pročitajte na poveznici:
https://mvinfo.hr/clanak/marija-radonic-citajte-svojoj-djeci-ne-dozvolite-da-vam-aplikacije-zauzmu-vasu-roditeljsku-ulogu

Poruka prim. mr. sc. Marije Radonić roditeljima (izdvojeno iz razgovora):

Dragi roditelji čitajte svojoj djeci već od najranije dobi. Ne dozvolite da vam aplikacije zauzmu vašu roditeljsku ulogu. A i vama će tih 15 min u zajedničkom čitanju i pričanju priča biti možda i najljepših 15-ak minuta toga dana.

Dijete već u dobi od 6 mjeseci razumije značenje pojedinih riječi. Stoga, što više budete s djetetom razgovarali obogaćivati ćete njegov rječnik i pomagati mu u daljnjem uspjehu u školi i snalaženju u životu. Podaci su jako ohrabrujući , dijete koje se rodilo sa slabijim potencijalom razvoja ako živi u socijalno poticajnom okruženju ako se s njime bavite, čitate, pričate, pomažete može u konačnosti prestići nadareno dijete koje je iz mnogih razloga ostalo bez adekvatne pažnje i skrbi. Upravo iz tog razloga Nacionalni program “Rođeni za čitanje” obuhvaća svu djecu u našoj zemlji.

Voljela bih i bila bih presretna kada bi ovaj razgovor bio poticaj roditeljima, i ne samo roditeljima, nego svima, da u ovo Božićno i novogodišnje vrijeme obilježeno poklanjanjem među poklonima djeci bude i slikovnica. Zamolila bih i nakladnike da slikovnicama spuste cijene i neka to bude njihov doprinos “Rođenima za čitanje”.

 

Foto (c) Petra Slobodnjak

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini