Prilagodba pristupačnosti

A

A

Preloška knjižnica po drugi je put dobila međunarodnu nagradu EIFL za inovativnost

1. veljače 2024.

Podijeli

Nagradu i priznanje Knjižnica i čitaonica Grada Preloga je dobila na natječaju međunarodne organizacije EIFL (EIFL = Electronic Information for Libraries) za svoj program GEL - Gureilla Education for Librarians.

Nagrade EIFL za inovacije u javnim knjižnicama prepoznaju inovativne knjižnične usluge i programe koji koriste IKT za poboljšanje života i sredstava za život u zemljama u razvoju i tranziciji.

Nagrade se dodjeljuju javnim knjižnicama koje se bave jednim od tri važna globalna problema: sigurnost na internetu; akcije protiv klimatskih promjena i digitalno uključivanje prisilno raseljenih populacija.

Uz ukrajinsku, kazahstansku i kenijsku, preloška knjižnica je jedna od četiri narodne knjižnice u svijetu koje su u 2023. godini dobile ovu prestižnu nagradu za inovativnost.

Nagrada je dodijeljena Knjižnici iz Preloga jer je potaknula obuku o sigurnosti na internetu u zajednicama diljem zemlje kroz svoj program pod nazivom „Gerilska edukacija za knjižničare“. GEL program obuke o sigurnosti na internetu za knjižničare temelji se na jakoj komponenti obuke predavača koja onda omogućava knjižničarima dalje prenošenje znanja zajednicama u kojima djeluju. Koncept spomenutog programa razvila je ravnateljica Maja Lesinger koja ga ujedno i provodi uz pomoć knjižničarke Dominike Lukačić – Murković.

Naslovna fotografija: Facebook stranica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja