Prilagodba pristupačnosti

A

A

Izložba „Judita“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

19. listopada 2021.

Podijeli

19. listopada 2021. – Reprezentativnom izložbom o prvom umjetničkom epu na hrvatskom jeziku, u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu slavi 500. obljetnicu prvotiska „Judite“ kao vrhunac neprocjenjivog stvaralaštva oca hrvatske književnosti, Marka Marulića.

 

Uz dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. godine i jedan primjerak četvrtog i petog izdanja „Judite“, na izložbi je predstavljena i druga zanimljiva građa iz Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala kao i Zbirke zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Podsjećamo kako su na portalu Digitalne zbirke NSK već dostupna digitalizirana Marulićeva djela kao i Virtualna izložba Marko Marulić nastala kao rezultat projekta Digitalna zbirka djela Marka Marulića provedenog 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Na današnjem otvorenju izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je kako je Marulićeva ostavština svevremena i predstavlja jedinstveno blago hrvatske kulturne baštine, a zahvaljujući ovakvim izložbama i nedavnom prijevodu „Judita“ je i danas jednako živa i aktualna.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini