Prilagodba pristupačnosti

A

A

Intervju s Nikom Turković

24. rujna 2021.

Podijeli

24. rujna 2021. – U Godini čitanja Ministarstvo kulture i medija pozvalo je javne osobe na suradnju u promociji kulture čitanja. Uz sudjelovanje u promotivnim spotovima, svoja su razmišljanja vezana za čitanje podijelili i u obliku pisanih intervjua koji će biti predstavljeni u narednim tjednima.

Među istaknutim pojedincima, koji će tijekom godine podijeliti svoja razmišljanja i iskustva vezana za čitanje u namjeri da potaknu širu javnost na promišljanje o važnosti i iskustvu čitanja, je i Nika Turković, mlada hrvatska kantautorica i glazbenica. Svestrana i talentirana Nika na hrvatskoj se glazbenoj sceni ističe svojim specifičnim autorskim i kreativnim izražajem, a inspiraciju često pronalazi u pisanoj riječi.

• Zašto čitate?

Čitam jer je to jedno drugačije iskustvo u kojem nam se istodobno razvijaju mašta i neke nove kreativne sposobnosti, ali i ulazimo u neki posve drugačiji svemir. Isto tako, čitam jer sam glazbena autorica i vjerujem da kako bih postajala sve bolja u tome, moram se sve više izlagati različitim situacijama i okolnostima te moram više učiti. Puno inspiracije upravo pronalazim u knjigama, primjerice poezija me posebno potiče na kreativnost i rad.

• Koje su knjige imale najveći utjecaj na Vas i zašto?

Najviše su na mene utjecale zbirke poezija, poput one Rupi Kaur, jer sam sasvim drugačije doživjela slaganje jednostavnih misli u prekrasne riječi. Od nje sam dobila i dosta inspiracije za neke od pjesama koje sam pisala. Često kada imam blokadu, vraćam se upravo njenoj poeziji i svaki put kada pronađem neku novu čarobnu misao pomislim kako se tog i sama nisam sjetila. Ima nešto u toj poeziji, baš pokazuje koliko neke stvari ne moraju biti komplicirano rečene kako bi imale neku čarobnu moć nad čitateljem.

• Postoji li neka knjiga koju ste više puta pročitali? Što Vas je potaknulo da je pročitate još jednom?

Mislim da sam jedino knjige o Harryju Potteru i one R. L. Stinea čitala nekoliko puta i to zbog sitnih detalja kojih se nisam sjećala, a htjela sam ih ponovno proživjeti. Svaki put pronađem neku novu sitnicu.

• Kako ste istu knjigu doživjeli u drugom, trećem… čitanju? Kako Vas se ista/o knjiga/djelo dojmilo kad ste ga čitali drugi ili treći put…?

Ovisno o fazi života u kojoj sam ih čitala, ali definitivno što sam starija, drugačije percipiram određene stvari. Bile su mi mnogo jasnije, mogla sam ih povezati sa svojim životom ili ih razumjeti u potpunosti, napokon. Isto tako me veselilo što znam kako knjiga završava, ali sam svejedno ponovno ušla u taj svijet i prepustila se kao da ne znam, željno iščekujući rasplet situacije. Po meni, to znači da je knjiga stvarno dobra.

• Kako odabirete naslove koje čitate? Imate li neki poseban pristup odabiru naslova?

Imam prijateljice koje puno čitaju pa sam najbolje preporuke dobila upravo od njih i moram reći da su rijetko kada pogriješile. Svejedno, pretražujem na internetu ili prošećem knjižarom kada želim čitati nešto novo te tako najbolje procijenim bi li mi se štivo svidjelo. Volim krimiće, knjige o životu i životnim otkrićima, ali i neke romanse, pa na taj način tražim.

• Koje žanrove čitate i zašto baš te? Čitate li određene žanrove u određeno vrijeme?

Evo kao u prethodnom odgovoru, najviše volim krimiće. Moja baka ih je uvijek čitala i skupa smo gledale sve krim serije i filmove otkad sam bila sasvim mala pa vjerujem da mi je upravo ona usadila tu ljubav prema krimićima. Mislim da preko ljeta najviše volim krimiće i romanse, a preko godine, kada ulovim vremena najradije čitam neke knjige o životnim otkrićima, otkrivanju samih sebe, poukama i lekcijama, kao i o nekim novim pogledima na svijet. To me kroz godinu inspirira da i sama radim na sebi, a ljeti možda više volim nešto što me zabavlja. Osim toga, poezija je, kao što sam i spomenula, kod mene sveprisutna u svakom dijelu godine.

• Što čitate trenutno, a što planirate sljedeće pročitati?

Trenutno čitam knjigu Robina Sharma „Svetac, surfer i direktorica“ koju mi je poklonio tata. Ona spada u tu jednu životnu kategoriju i moram priznati da mi je zasad jako interesantna. Sljedeće bih voljela pročitati „Factfulness“ od Hansa Roslinga za koju sam čula sjajne recenzije.

• Raspravljate li o knjigama s prijateljima/obitelji?

Da. Okružena sam ljudima koji čitaju i mnogo više od mene pa volim kad mi mogu preporučiti nešto ili prepričati nešto inspirativno što su pročitali.

• Ostavljamo Vam prostor za slobodnu misao o čitanju i knjizi.

Iako nam je danas sve dostupno putem klika, vjerujem da su neki običaji ostali isti s razlogom. Kroz čitanje pravih knjiga, mislim da razvijamo nove sposobnosti, širimo horizonte te simultano radimo na svom vokabularu i kreativnosti, sve to dok uranjamo u neki čarobni svemir u koji nas čitanje odvodi. Premda živimo u užurbanom svijetu i često nemamo vremena za to, vjerujem da je odabir čitanja jedna jako dobra investicija u nas same od koje se nadam da nikad neću odustati.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini