Prilagodba pristupačnosti

A

A

Ilustratorica Vendi Vernić dobitnica Plakete BIB-a 2023.

24. listopada 2023.

Podijeli

Hrvatska umjetnica Vendi Vernić osvojila je Plaketu BIB-a za ilustracije iz knjige Sanje Lovrenčić 'Luda kuća' (Mala zvona) na Međunarodnoj natječajnoj izložbi ilustracija knjiga za djecu i mlade na 29. Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023., priopćeno je iz Hrvatskog centra za dječju knjigu.

Izložba je otvorena 4. listopada i traje do 3. prosinca 2023. godine te predstavlja najbolje kreacije u svijetu dječje ilustracije u posljednje dvije godine.

Hrvatski centar za dječju knjigu kao hrvatska sekcija IBBY-ja od 1997. godine organizira nastup hrvatskih ilustratora na BIB-u i prema statutu BIB-a odgovara za odabir umjetnika koji će predstavljati Hrvatsku. Od tada, pa do danas samo su troje hrvatskih umjetnika osvojili nagradu na BIB-u, najvećem i najstarijem bijenalu ilustracija na svijetu: Svjetlan Junaković, Andrea Petrlik Huseinović i sada Vendi Vernić.

Hrvatski umjetnici koji su se svojim radovima predstavili na međunarodnoj izložbi ilustracija u Bratislavi 2023. odlukom stručnom povjerenstva: Klasja Habjan, Ana Kadoić, Agata Lučić, Lucija Mrzljak, Hana Tintor, Vendi Vernić, Manuela Vladić Maštruko i Dominik Vuković.

Na Međunarodnom simpoziju ilustracije koji se održao u okviru BIB-a 2023. s temom Fairy Tale Books (National Identity of Illustration and its Communication in the International Context), Vendi Vernić je održala predavanje Telling a Story, Creating a World: Influence of Ivana Brlić-Mažuranić’s Fairy Tales on Croatian Illustration predstavljajući Ivanu Brlić Mažuranić, ilustratore njenih knjiga te svoje ilustracije priče Menažerija Ivane Brlić Mažuranić u knjizi La casa de fieras, nastale kao rezultat IX. International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM 2018. godine.

Također, na ovogodišnjoj radionici za mlade autore BIB UNESCO Workshop Albin Brunovský sudjelovala je hrvatska ilustratorica Maja Biondić.

Izvor: Knjižnice grada Zagreba
Fotografije: Mala zvona

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige