Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatsko-ukrajinsko izdanje časopisa ‘Alternator’ predstavljeno u Osijeku

5. travnja 2022.

Podijeli

Sisački književnik Siniša Matasović predstavio je u Osijeku dvojezični, hrvatsko-ukrajinski časopis "Alternator" za književnost, kulturu i umjetnost posvećen hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji.

Na časopisu je kroz godinu i pol radio urednički tim od osam književnika i četrnaest prevoditelja, a sadrži pjesme osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika, između ostalih to su: Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i  Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik i dr.
Osim prijevodne književnosti, časopis donosi ”Esej o ukrajinskom jeziku” Jurija Lisenka, intervju s trenutno najprevođenijim ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom, pjesme i kratku prozu sedam autora iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i brojne druge zanimljive priloge.
Glavni urednik časopisa je Siniša Matasović, a prijevod na ukrajinski jezik između ostalih potpisuje članica uredništva i prevoditeljica dr. sc. Dariya Pavlešen s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Međunarodni časopis Alternator izlazi od 2019. godine, a izdaje ga Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture.
Predstavljanje u Osijeku održalo se u okviru programa Književna osječka tribina (kOSt).
Opširnije

Alternator 2-3/2021, impresum i sadržaj broja

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

23. svibnja 2022.

Nagrada ‘Anto Gardaš’ svečano uručena akademiku Pavlu Pavličiću

23. svibnja 2022.

DHKP: Godišnja izložba ‘Od izvornika do prijevoda’ i okrugli stol

23. svibnja 2022.

Raspisan 7. natječaj za Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama