Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatsko-ukrajinsko izdanje časopisa ‘Alternator’ predstavljeno u Osijeku

5. travnja 2022.

Podijeli

Sisački književnik Siniša Matasović predstavio je u Osijeku dvojezični, hrvatsko-ukrajinski časopis "Alternator" za književnost, kulturu i umjetnost posvećen hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji.

Na časopisu je kroz godinu i pol radio urednički tim od osam književnika i četrnaest prevoditelja, a sadrži pjesme osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika, između ostalih to su: Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i  Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik i dr.
Osim prijevodne književnosti, časopis donosi ”Esej o ukrajinskom jeziku” Jurija Lisenka, intervju s trenutno najprevođenijim ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom, pjesme i kratku prozu sedam autora iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i brojne druge zanimljive priloge.
Glavni urednik časopisa je Siniša Matasović, a prijevod na ukrajinski jezik između ostalih potpisuje članica uredništva i prevoditeljica dr. sc. Dariya Pavlešen s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Međunarodni časopis Alternator izlazi od 2019. godine, a izdaje ga Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture.
Predstavljanje u Osijeku održalo se u okviru programa Književna osječka tribina (kOSt).
Opširnije

Alternator 2-3/2021, impresum i sadržaj broja

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini