Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatsko-ukrajinsko izdanje časopisa ‘Alternator’ predstavljeno u Osijeku

5. travnja 2022.

Podijeli

Sisački književnik Siniša Matasović predstavio je u Osijeku dvojezični, hrvatsko-ukrajinski časopis "Alternator" za književnost, kulturu i umjetnost posvećen hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji.

Na časopisu je kroz godinu i pol radio urednički tim od osam književnika i četrnaest prevoditelja, a sadrži pjesme osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika, između ostalih to su: Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i  Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik i dr.
Osim prijevodne književnosti, časopis donosi ”Esej o ukrajinskom jeziku” Jurija Lisenka, intervju s trenutno najprevođenijim ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom, pjesme i kratku prozu sedam autora iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i brojne druge zanimljive priloge.
Glavni urednik časopisa je Siniša Matasović, a prijevod na ukrajinski jezik između ostalih potpisuje članica uredništva i prevoditeljica dr. sc. Dariya Pavlešen s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Međunarodni časopis Alternator izlazi od 2019. godine, a izdaje ga Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture.
Predstavljanje u Osijeku održalo se u okviru programa Književna osječka tribina (kOSt).
Opširnije

Alternator 2-3/2021, impresum i sadržaj broja

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo