Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatski zvukopis: mobilna aplikacija za slušanje kratkih priča hrvatskih autora

30. studenoga 2021.

Podijeli

30. studenog 2021. – Kao potraga za književnim Pokemonom, „Hrvatski zvukopis” mobilna je aplikacija koja poziva publiku na zvučno i interaktivno putovanje, a projicira se kroz cijelu seriju poetičnih i delikatnih priča nasuprot banalne svakodnevnice. Dovoljno je preuzeti mobilnu aplikaciju i uključiti geolokalizaciju i kratke priče hrvatskih autora stizat će na vaš telefon dok šetate Zagrebom, Splitom i srednjodalmatinskim otocima.

 

„Hrvatski zvukopis“ besplatna je mobilna aplikacija koja sadrži neobjavljene kratke urbane priče suvremenih hrvatskih autora i odlomke pisanih djela starije hrvatske književnosti. To su urbane priče o temama koje razumijemo ili pak, ovisno o tome kuda šećemo, priče o životima nekih ljudi koji su važni za grad.  Sav sadržaj aplikacije zvučno je obrađen glasovima hrvatskih glumaca i smješten u dizajniranu audio-kulisu inspiriranu temom svake pojedine priče.

Kako koristiti aplikaciju Hrvatski zvukopis?

Dovoljno je instalirati mobilnu aplikaciju, uključiti geolokalizaciju i prošetati se ulicama urbanih područja u kojima je proveden program. Unutar same aplikacije nalazi se i plan grada, kao i punktovi gdje se nalaze kratki sadržaji.  Kao neka vrsta potrage za „književnim Pokemonom”, sa svakom novom „push“ obavijesti koja vam stigne na vaš mobilni telefon, uz pomoć  vlastitih slušalica, možete poslušati novu priču, ujedno je ponijeti sa sobom i podijeliti s drugima. Korisnici ove aplikacije moći će u svom vlastitom ritmu otkrivati i slušati kratke priče urbanih tema te na takav način opušteno i nakratko zakoračati u paralelnu realnost nekih tuđih života koji putuju praznim prostorima.

Aplikacija trenutno sadrži 73 kratke priče hrvatskih autora na hrvatskom i engleskom jeziku. Aktivirana je u gradovima Zagrebu, Splitu i New Yorku, a određene priče mogu se „uhvatiti“ i na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Visu. Lokacijska mapa sa svim pričama nalazi se unutar aplikacije.

Dovoljno je preuzeti aplikaciju na Google Play Store i App Store  i uključiti geolokalizaciju, a priče će stizati na vaš telefon dok šetate gradom.

„Hrvatski zvukopis“ ima svoju mrežnu stranicu hrvatski-zvukopis.com putem koje se možete upoznati sa samom aplikacijom, sadržajem, autorima (književnicima) i lokacijama te poslušati isječke zvučno obrađenih priča.

„Hrvatski zvukopis“ autorski je projekt umjetničke organizacije YELO koji je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Turističkom zajednicom grada Splita, Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskim Telekomom, Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom, Središnjim uredom za Hrvate izvan HR i Društvom hrvatskih književnika.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini