Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatski zvukopis: mobilna aplikacija za slušanje kratkih priča hrvatskih autora

30. studenoga 2021.

Podijeli

30. studenog 2021. – Kao potraga za književnim Pokemonom, „Hrvatski zvukopis” mobilna je aplikacija koja poziva publiku na zvučno i interaktivno putovanje, a projicira se kroz cijelu seriju poetičnih i delikatnih priča nasuprot banalne svakodnevnice. Dovoljno je preuzeti mobilnu aplikaciju i uključiti geolokalizaciju i kratke priče hrvatskih autora stizat će na vaš telefon dok šetate Zagrebom, Splitom i srednjodalmatinskim otocima.

 

„Hrvatski zvukopis“ besplatna je mobilna aplikacija koja sadrži neobjavljene kratke urbane priče suvremenih hrvatskih autora i odlomke pisanih djela starije hrvatske književnosti. To su urbane priče o temama koje razumijemo ili pak, ovisno o tome kuda šećemo, priče o životima nekih ljudi koji su važni za grad.  Sav sadržaj aplikacije zvučno je obrađen glasovima hrvatskih glumaca i smješten u dizajniranu audio-kulisu inspiriranu temom svake pojedine priče.

Kako koristiti aplikaciju Hrvatski zvukopis?

Dovoljno je instalirati mobilnu aplikaciju, uključiti geolokalizaciju i prošetati se ulicama urbanih područja u kojima je proveden program. Unutar same aplikacije nalazi se i plan grada, kao i punktovi gdje se nalaze kratki sadržaji.  Kao neka vrsta potrage za „književnim Pokemonom”, sa svakom novom „push“ obavijesti koja vam stigne na vaš mobilni telefon, uz pomoć  vlastitih slušalica, možete poslušati novu priču, ujedno je ponijeti sa sobom i podijeliti s drugima. Korisnici ove aplikacije moći će u svom vlastitom ritmu otkrivati i slušati kratke priče urbanih tema te na takav način opušteno i nakratko zakoračati u paralelnu realnost nekih tuđih života koji putuju praznim prostorima.

Aplikacija trenutno sadrži 73 kratke priče hrvatskih autora na hrvatskom i engleskom jeziku. Aktivirana je u gradovima Zagrebu, Splitu i New Yorku, a određene priče mogu se „uhvatiti“ i na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Visu. Lokacijska mapa sa svim pričama nalazi se unutar aplikacije.

Dovoljno je preuzeti aplikaciju na Google Play Store i App Store  i uključiti geolokalizaciju, a priče će stizati na vaš telefon dok šetate gradom.

„Hrvatski zvukopis“ ima svoju mrežnu stranicu hrvatski-zvukopis.com putem koje se možete upoznati sa samom aplikacijom, sadržajem, autorima (književnicima) i lokacijama te poslušati isječke zvučno obrađenih priča.

„Hrvatski zvukopis“ autorski je projekt umjetničke organizacije YELO koji je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Turističkom zajednicom grada Splita, Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskim Telekomom, Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom, Središnjim uredom za Hrvate izvan HR i Društvom hrvatskih književnika.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo